Centralna BosnaInfo

Policijski objekti u SBK u lošem stanju!

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK)  razmatrala je informaciju o stanju objekata u kojima je smještena policija. Informacija je primljena k znaju, a dovoljno je vidjeti na što liči objekat u kojem smješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova SBK u Travniku  ili pojedine policijske stanice i sve jasno. Poseban problem je što se za mnoge objekte plaća zakup, a CIPS uredi su uglavnom izvan zgrada policije u zakupljenim prostorima.

-Stanje je daleko od idealnog. Imamo niz problema, od strahih zgrada na kojim bi trebalo izvesti niz radova kako bi bile rekonstruisane do objekata koje koristimo po osnovu ugovora o zakupu. To su značajni budžetski izdaci. Cilj ove informacije je bio da se pokaže kakvo je stanje i šta raditi ubuduće. Drago mi je da Vlada prepoznala probleme i donijela zaključak da se pojedini CIPS uredi naredne godine vrate u sjedišta policijskih stanica i uprava. Tako bi smo izbjegli troškove zakupa. Pokušat ćemo izdvojiti i dio sredstava za investicije u adaptaciju postojećih objekata koje koristi policija. – kazao je ministar unutrašnjih poslova SBK, Feliks Vidović.

Ministar Vidović je potvrdio kako  Vlada već vodi pregovore o otkupu zgrade u kojoj je smještena Policijska stanica Novi Travnik kao i zgrade Kantonalni sud u Novom Travniku.

 

Lociranje policijskih vozila

 

Za  ugradnju uređaja koji će omogućiti određivanje točne lokacije na kojoj se nalaze policijska vozila, odnosno policijski službenici, Ministarstvo unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK) izdvojit će 50.000 maraka, odlučeno je na sjednici kantonalne Vlade u Travniku.

Resorni ministar Feliks Vidović zatražio je saglasnost Vlade za nabavku uređaja, pojasnivši kako će oni unaprijediti rad policijskih službenika, te da MUP SBK-a ima osigurana sredstva i da nema potrebe za dodatnim izdvajanjima iz budžeta.

-Cilj je unaprjeđenje rada policije, što ne znači da je do sada bilo nezadovoljstva. To će policijskim službenicima olakšati rad, primjerice za evidentiranje radnih naloga, ali svrha je i veća mogućnost kontrole nadređenima. – kazao je Vidović novinarima.