Info

Poljoprivrednici iz F BiH danas u Travniku: Tražimo isplatu svih dugovanja!

 

 

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH  zatražilo je od Vlade Federacije BiH  da isplati sva dugovanja prema poljoprivrednicima koja su nastala do 2016. godine, uključujući i ovu godinu. Ovo je samo jedan od zaključaka današnjeg sastanka poljoprivrednika koji  se održava u Travniku.

-Tražimo da Vlada ispoštuje zaključke Parlamenta iz juna mjeseca, znači da se plate sva dugovanja od 2014. do ove godine, da u budžetu za narednu godinu poljoprivreda bude planirana sa najmanje 120 miliona KM , što bi relativno zadovoljili poljoprivrednike. Na taj način ova poljoprivredna proizvodnja bi jedino mogla i da opstane. Ove godine su ugroženi svi. Suša je ugrozila i stočare i biljnu proizvodnju i malinare. To je još jedan od problema o kojem ćemo raspravljati i zašto nije proglašena elementarna nepogoda. –izjavio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Ukupna dugovanja Vlade Federacije BiH prema poljoprivrednim proizvođačima iznose oko 20 miliona konvertibilnih maraka. Na sastanku u Travniku bit će formirana i radna grupa zadužena za provedbu zahtjeva poljoprivrednika. Poljoprivrednici će zahtjeve uputiti i Parlamentu F BiH i „prisustvovat će zasjedanju ili će biti ispred zgrade.“ Krajnja opcija su protesti.