Izdvojeno

Portret Travničanina Miroslava Ferića na repu poljskog aviona

 

Travničanin Miroslav Ferić, ratni pilot poljske 303. lovačke eskadrile Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije, nije zaboravljen u Poljskoj i njegov portret istaknut je na avionu MiG-29 Ratnog vazduhoplovstva Poljske.

Ferić je rođen u Travniku 1915. godine od majke Poljakinje i oca Hrvata. Kada mu je otac poginuo majka je odlučila da se sa djecom vrati u Poljsku gdje je Miroslav i odrastao i postao pilot Poljskog ratnog vazduhoplovstva.

miroslav_feric_mig

Na početku  Drugog svjetskog rata Miroslav sa svojim kolegama prelazi u Francusku, a zatim u Veliku Britaniju gdje skupa sa pilotima sunarodnicima formira 303. lovačku eskadrilu koja je prema navodima historičara imala vrlo važnu, po nekima i presudnu ulogu, u odbrani Velike Britanije od, tada u vazduhu znatno nadmoćnije, “Luftwaffe”.

Eskadrila koju su činili poljski piloti nazvana je “Kościuszko” po imenu poljskog vojnog inžinjera i vojskovođe bila je jedna od 16 eskadrila Kraljevskog vazduhoplovstva i s prva nije bila dobro opremljena, no sa dobrim učinkom dobili su i bolju opremu te su u samo šest sedmica uspjeli oboriti 126 nacističkih lovaca.

Poginuo je u ferbruaru 1942. godine tokom leta u britanskom Spitfire lovcu iz kojeg, kako se navodi u Wikipedia enciklopediji nije mogao da se katapultira. Proglašen je jedanaesti najbolji poljski pilot as po broju vazdušnih pobjeda u Drugom svjetskom ratu.

Savremeno Poljsko vazduhoplovstvo čuva sjećanje na svoje ratne veterane i kao što se vidi na slici ovaj poljski MiG-29 krasi slika bosanskog Hrvata Miroslava Ferića.

(Wikipedia/Aviation Photography)