Biznis

Praktičnim usavršavanjem učenika u metalskoj struci do bržeg zaposlenja

 

GS Tvornica mašina Travnik (GS TMT)  i Mješovita srednja tehnička škola Travnik uz podršku  Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GiZ) provode  projekat pod nazivom „Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalnom sektoru u  BiH“ .

-Ovaj projekat se implemtira u okviru develoPPP.de programa Saveznog ministrastva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Repubike Njemačke,  a odnosi se na sticanje osnova praktičnog znanja učenika srednjih škola sa upotrebom savremenih tehnologija iz oblasti CNC programiranja, zavarivanja i ostalih tehnika neophodnih za lakše uključivanje na tržište rada. – pojašnjava Lejla Lepir, koordinatorica projekta ispred GS Tvornice mašina Travnik.

gs-tmt-obuka12

Na ovaj način osigurava se razmjena i dopuna  između obrazovnog sistema  i privrede s ciljem unapređenja obrazovnog sistema  i uvođenje većeg dijela praktične nastave direktno u privredi  prema uzoru  na zapadnoevropske modele. Projekat bi trebao trajati tri godine.

-Želimo da olakšamo i sebi i zajednici tako što ćemo unaprijediti vještine, pomoći obrazovanju, naučiti i osposobiti učenike za potrebe tržišta rada. Mladi ljudi su naš najjači adut i ulaganjem u njihovo znanje želimo da im pomognemo da prevaziđu probleme svakodnevnice.– kazala nam  je Atena Stegert, izvršna direktorica GS-TMT  Travnik.

Problem sa kojim se susreće GS Tvornica mašina d.d. iz Travnika su kadrovi kojima nedostaje znanja za potrebe rada njihove djelatnosti.

-Projekat ima za cilj učenike zanimanja CNC operater,  zavarivač, metaloglodač  i bravar prije završetka školovanja pored teoretskog i praktično usavršiti najnovijim standardima do te mjere da postanu ravnopravni članovi pri izboru kadra kao i oni sa mnogo godina staža u struci – kazala je Stegert.

Polaganje testa

GIZ GmbH je za jedan dio aktivnosti  angažovao i Regionalnu razvojnu agenciju za srednju Bosnu (REZ) s namjerom izgradnje dugoročnih kapaciteta i širenja ovog modela saradnje izmedju privrede i skolstva..

-Na primjeru metalnog sektora i kompanije GS-TMT d.d. u SBK želimo pokrenuti i ostale sektore i druge kompanije da se odluče na direktnu saradnju sa školama s ciljem osiguravanja kvalifikovane radne snage koja se praktično obrazuje direktno u privredi i u skladu s potrebama privrede. – kazala je Elma  Badžak, savjetnica za developpp.de program u BiH i koordnatorica projekta po nalogu GIZ-a.

Projekat se sastoji od trodnevne obuke svake sedmice za navedena zanimanja za 20 učenika travničke tehničke škole koji će po završetku obuke imati priliku polagati test koji će im omogućiti posjedovanje međunarodno priznatog certifikata za pojedine oblasti.

gs-tmt-obuka01

Dobra saradnja

Zahvalnost  za učešće u ovom međunarodnom projektu izrazio je direktor Srednje tehničke škole u Travniku, doc.dr. Nevzudin Buzađija.

-Naša škola duži niz godina učestvuje u raznim projektima u cilju poboljšanja pragmatičnog znanja kod učenika. Praktična nastava za mašinska zanimanja je specifična iz razloga što nemamo dovoljno privrednih resursa u kojima bi učenici mogli da steknu kvalitete i vještine potrebne da po završetku sekundarnog obrazovanja budu konkurentni na tržištu rada. GIZ projekat je jedan od projekata koji imaju za cilj upravo ovaj problem da rješe i da isti bude rješenje i za druge firme i obrazovne ustanove. – kaže direktor Buzađija.

Konkretan doprinos

Rodney Riviera, vođa  Projekta za obrazovanje odraslih  u BiH ovaj projekat ističe kao konkretan doprinos Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GiZ) za poboljšanje sistema obrazovanja Bosni i Hercegovini.