Zdravlje

Predavanje „Prijevremeni porod i njega prijevremeno rođenih beba“

Udruga prijevremeno rođena djeca “Mali heroji” Vitez poziva  na besplatno predavanje na temu  „Prijevremeni porod i njega prijevremeno rođenih beba“ koje će se održati 15. lipnja/juna 2022. godine od 17 sati u prostoru Hrvatske udruge mladih u Središnjoj Bosni, ulica Petra Svačića b.b.  u Vitezu.

 

 

Predavanje će održati dr. Inga Bodul Pranjković, specijalist ginekologije i dr. Adrijana Kovač, specijalist pedijatar.

-Cilj predavanja je podizanje svijesti  o dokazima i stručno preporučenom modelu regionalne organizacije perinatalne zaštite, rađanju djece niske porodne težine, a posebice vrlo niske (ispod 1.500 g) i izrazito niske porodne težine (ispod 1.000 g), boravku u rodilištima s jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja. Preživljavanje i daljnji ishod liječenja tijekom novorođenačkog i postnovorođenačkog razdoblja ove skupine novorođenčadi uvelike ovisi o dostupnosti posebno educiranih stručnjaka, potrebnim prostornim uvjetima i opremi. Primjena ovakve organizacije je u većini razvijenih zemalja dovela do značajnog smanjenja perinatalnog mortaliteta.- poručuju iz Udruge prijevremeno rođena djeca “Mali heroji” Vitez.

 

Stoga je u Vitezu, u lipnju 2022. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana Udruga prijevremeno rođena djeca „Mali heroji“ . Roditelji smiju i trebaju dobiti objektivne i potpune informacije o svim mogućim zdravstvenim posljedicama i ishodima prijevremeno rođene djece, a savjeti stručnjaka i podrška zajednice su od posebne važnosti za razvoj i unapređenje kvalitete života nedonoščadi.
Predavanje je besplatno, ali su prijave obavezne i to na broj: +38763/768-466.