Politika

Predsjednik F BiH Marinko Čavara posjetio Grad Tuzlu i Općinu Živinice

 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara boravio je danas u službenoj posjeti Gradu Tuzla gdje se susreo sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović iskazao je zadovoljstvo posjetom Predsjednika FBiH, te je naglasio je da je ponosan na multikulturalnost Tuzle, ukazavši na podatke o zaposlenosti pripadnika svih naroda u skladu s popisom pučanstva. O Statutu grada je rekao da nije dovoljno precizan i jasan, te da dopušta različita tumačenja, tvrdeći da je to nadležnost Gradskog vijeća.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako odnosi oko izbora mjesnih zajednica ne trebaju biti poblem koji će obilježavati Tuzlu, istaknuo je da se tijekom razgovora došlo do nekih rješenja, kako otkloniti određene anomalije, te da je izražena spremnost za dalje razgovore, u smislu da svi oni koji participiraju u lokalnoj samoupravi trebaju biti srazmjerno zastupljeni u Savjetima mjesnih zajednica.

“Mišljenja sam da je suradnja gradonačelnika i načelnika u Federaciji BiH s predsjednikom Federacije BiH i federalnom izvršnom vlasti poželjna i to u okviru nadležnosti koje su definirane Ustavom i zakonima.” kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Tijekom službene posjete upriličena je i posjeta Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Tuzli gdje su važnost ovog konzulata istaknuli činjenicom da godišnje imaju 10.000 stranaka.

Potom je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara posjetio Hrvatski kulturni centar u izgradnji “Sveti Franjo” gdje je o izgradnji centra razgovarao sa gvardijanom fra. Mariom Divkovićem. Predsjednik Federacije BiH je kazao da je ovo centar koji će okupljati sve Tuzlanke i Tuzlake, te će biti na ponos svima. Animirat ću sve one koji nisu bili ovdje da se odazovu i pomognu završetak izgradnje centra koji bi već sljedeće godine trebao primiti prve korisnike – poručio je.

Predsjednik Federacije BiH zatim je položio vijenac i zapalio svijeću na mjestu pogibije tuzlanske mladosti, na Kapiji.

Upriličena je i posjeta spomeniku kulture iz XVII. stoljeća kapelu Gospe Lipničke u Srednjoj Lipnici gdje ga je sa poviješću i običajima upoznao župnik fra. Marko Lovrić.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara posjetio je danas i Općinu Živinice gdje se susreo s načelnikom općine Samirom Kamenjakovićem, predsjedateljem Općinskog vijeća Beganom Muhićem i dopredsjedavajućim Božom Antunovićem.