Predsjednik Velike skupštine Republike Turske sinoć bio na zajedničkom iftaru u Travniku

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (Turkiye) Mustafa Sentop bio je sinoć na zajedničkom iftaru Travniku i tom prilikom je poručio da je njegova zemlja sa svim svojim mogućnostima uz Bosnu i Hercegovini i da će tako biti i ubuduće.

 

 

Zajedničkom iftaru u Centru za kulturu Općine Travnik prisustvovao je MustafaSentop s delegacijom turskih parlamentaraca, ambasador Turske u BiH, Sadik Babur Girgin, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, muftija travnički Ahmed ef. Adilović, te predstavnici turskih institucija i više stotina Travničana.

Sentop je izrazio zadovoljstvo što se večeras našao za iftarskom sofrom zajedno sa Travničanima, u Bosni i Hercegovini.

Prenio je selame građana Turske i predsjednika države Recepa Tayyipa Erdogana, poručivši da “njihova srca kucaju zajedno sa vama“.

-U posjeti općini Travnik bila delegacija Velike narodne skupštine Republike Türkiye (Turska) na čelu sa njenim predsjednikom Mustafom Şentopom i ambasadorom Republike Türkiye u BiH Sadık Babür Girginom. Pored iskazivanja velikog interesa za ljepotama i kulturnim naslijeđem Travnika, na velikom iftaru u Centru za kulturu koji je sponzoriran od uvaženih gostiju, još jednom je naglašena spremnost ove velike i prijateljske zemlje za svaku vrstu pomoći našoj državi. Lijepo je imati ovakve prijatelje. Hvala Republici Türkiye. – zabilježio je na zvaničnom FB profilu načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (Turkiye) Mustafa Sentop podsjetio je da su na ovim prostorima doživljeni brojni bolni trenuci i da je bilo mnogo patnje.

– Turska (Turkiye) je i danas sa svim svojim mogućnostima uz Bosnu i Hercegovinu, i tako će biti i dalje. Želimo da mir i stabilnost vladaju u ovoj regiji, pogotovo u Bosni i Hercegovini, te u cijelom svijetu. I to nije samo na riječima, mi u tom cilju stalno radimo. Naš predsjednik održava pozitivne dijaloge sa svim čelnicima država u regionu. Mi smo zagovarači mira ne samo na Balkanu, nego u svijetu. Turkiye ima toliko potencijala i da posreduje u dijalogu između Rusije i Ukrajine. Naši razgovori s njima se svode na to da im direktno kažemo šta smatramo ispravnim, a šta ne. Ulažemo trud da se zaustavi rat u Ukrajini, ali se zalažemo da mir vlada svugdje u svijetu i u ovoj regiji. Svi prate s pažnjom ove aktivnosti Turkiye, i neki političari koji nisu ranije dolazili u Turkiye, sada su redovni u našoj zemlji. – rekao je Sentop.

Sentop je podsjetio na historijske i kulturne veze Turske (Turkiye) i Bosne i Hercegovine, zbog čega “smo uvijek uz vas i veoma je važno da se posjećujemo, 85 miliona građana Turkiye je s vama, naša srca kucaju zajedno“.

Nakon dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, Sentop će otputovati u posjetu Sjevernoj Makedoniji.