Obavještenja

Projekat EU4Agri objavio prvi Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava

Evropska unija izdvojila je 20 miliona eura za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Sredstva će biti dostupna u okviru četvorogodišnje projekta EU4Agri (2020-2024), koji će podržati oko 2.600 poljoprivredno-prehrambenih proizvođača diljem BiH.

 

Na ovaj način, EU pruža podršku ovom sektoru ne samo u otvaranju novih radnih mjesta, već očuvanju postojećih i oporavku od posljedica COVID-19 pandemije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 20,25 miliona eura, a provode ga i sufinansiraju sa 250.000 eura sredstava Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Podrška poljoprivredno-prehrambenom sektoru će biti provedena putem poziva za dodjelu grantova u tri oblasti:

1) ulaganje u primarnu proizvodnju i kapacitete za preradu u cilju ojačanja tržišne efikasnosti,

2) jačanje savjetodavnih usluga za unapređenje znanja i razvoj vještina,

3) jačanje i diverzifikacija ruralne ekonomije. Projekat će također korisnicima pružiti tehničku pomoć kako bi što uspješnije iskoristili raspoloživa bespovratna sredstva.

 

Ovim putem vas obavještavamo da je projekat EU4Agri objavio prvi Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti 3 miliona KM, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID19 pandemijom.

Na javni poziv se mogu prijaviti preduzeća, obrti/preduzetnici i zadruge koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili proizvodnjom prehrambenih proizvoda i upisani su u registar klijenata kod nadležnog ministarstva/institucije, i koja u vlasničkoj strukturi imaju manje od 25% javnog kapitala ili glasačkih prava tog javnog kapitala i nisu članica holdinga.

Svaki podnosilac prijave može aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 60,000 do 300,000 KM (bez PDV-a), te mora osigurati vlastito sufinansiranje od minimalno 35% ukupnog iznosa predložene investicije. Krajnji rok za podnošenje prijava je 30. septembar 2020. godine do 15.00. sati.

Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje. Detaljnije informacije o načinu prijave na javni poziv su dostupne na slijedećem linku:

https://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/bs/home/presscenter/vijesti/2020/eu4agriprvijavnipoziv.html

 

Zbog trenutne situacije izazvane virusom Covid-19, projekat će razmotriti održavanje informativnih sesija u skladu sa preporukama kriznih štabova. Ukoliko ne bude moguće održati sesije uz fizičko prisustvo, EU4Agri projekat će iste održati putem nekih od online kanala (Facebook ili slično). Konačna informacija o održavanju informativnih sesija će biti objavljena na UNDP web stranici.