Travnik

Provedena ekološka akcija „Volim Vlašić“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, danas je  u organizaciji kompanije Vlašić-Petrol d.o.o. održana velika ekološka akcija uređenja planine Vlašić. Aktivnost čišćenja vlašićkih predjela je održana pod okriljem projekta “Volim Vlašić”, a uz podršku Turističke zajednice SBK/KSB i društveno odgovornih preduzeća Eko Fis Vlašić, Ozon d.d., hotela Sunce, Turističkog naselja Lotus, Turističke zajednice općine Travnik, te MZ Mudruke i njenih mještana.

 

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu posvećene okolišu, ali je kako su istaknuli organizatori ekološka akcija organizirana za vikend s obzirom na masovnije prisustvo učesnika.

Direktor kompanije Vlašić Petrol i voditelj projekta Denis Marjanović je kazao da je izuzetno zadovoljan odzivom učesnika.

 

-Današnja aktivnost nam je svojevrstan temelj za sve naredne, kako bismo u budućnosti kreirali   jednu tradicionalnu ekološku akciju koja će svake godine uključivati sve više učesnika. – kazao je Marjanović.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

 

Direktor Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević je istaknuo  da će se Turistička zajednica SBK/KSB  uvijek vrlo rado odazvati i podržavati sve ekološke aktivnosti kojima je cilj da se  turističke destinacije urede.

-Sa značajnog dijela planine Vlašić, od skretanja za Babanovac pa sve do samog centra turističkog naselja Babanovac danas je prikupljeno dosta smeća i otpada, koje je adekvatno odloženo. –  kazao je Matošević.

Također ispred MZ Mudrike su ukazali na problem postojanja nekoliko deponija koje su nastale tokom proteklih 20 godina a koje je potrebno sanirati i očistiti. Nakon provedene ekološke akcije organiziran je ručak i osvježenje za sve učesnike.

Organizatori su istaknuli da ekološka akcija  ima za cilj očuvanje prirodnih ljepota naše planine te podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša.