InfoIzbori

Rekordan broj nepravilnosti u predizbornoj kampanji

Tačno u ponoć u Bosni i Hercegovini  je počela predizborna šutanja pred opće izbore koji će se održati u nedjelju 7. oktobra. Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, koja posmatra Opće izbore 2018. u BiH, prezentirala je drugi preliminarni izvještaj o dugoročnom posmatranju izbora u periodu od 23. jula do 1. oktobra i posmatranju izborne kampanje u periodu od 7. septembra do 1. oktobra 2018. godine.

 

 

Zabilježen je rekordan broj izbornih nepravilnosti od kada Koalicija “Pod lupom” posmatra izbore (od 2014. godine). Stiče se utisak da političke stranke u ovoj državi rade što god žele i da za njih zakoni ne važe kao za ostale građane. Ovo je omogućeno tromošću izborne administracije i istražnih organa u otklanjanju i procesuiranju izbornih nepravilnosti, saopćeno je iz Koalicije “Pod lupom”.

Posmatrači Koalicije zabilježili su stotine slučajeva izbornih nepravilnosti kao što su nedozvoljeni pritisci na birače, kupovina glasova, uslovljavanje otkazima ili nuđenje novog zaposlenja u zamjenu za glas, zloupotreba javnih resursa u svrhu kampanje, neažurirani birački spiskovi u pojedinim općinama, nezakonita trgovina mjestima u biračkim odborima, zabranjeno plaćeno političko oglašavanje prije početka kampanje (tri puta više nego za isti period za Lokalne izbore 2016),te druge vrste nepravilnosti.

Koalicija je zaprimila brojne prijave građana o različitim vrstama nepravilnosti i izbornih prevara. Imajući u vidu da je izbornih nepravilnosti sigurno bilo daleko više, Koalicija je ocijenila da je predizborni period u BiH u najmanju ruku – haotičan.