Travnik

Sa Velike Bukovice danas poručeno: “Mir i suživot, ali i sjećanje su pravi i jedini put

Na Velikoj Bukovici kod Travnika danas održana manifestacija prisjećanja na stradanje Bošnjaka s područja općine Travnik u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. Kako su istaknuli organizatori, manifestacija je nastala u jedinstvu boračkih organizacija sa područja općine Travnik, te u saradnji sa Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, travničkim mjesnim zajednicama i javnim ustanovama, ima za cilj podsjećanje na stradanja Bošnjaka na području travničkog kraja.

 

 

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije i načelnik općine Travnik Kenan Dautović je kazao da su važan segment obilježavanja manifestacije i djeca, koja su zajedno sa nastavnicima i drugima, učestvovali u svojevrsnom „maršu sjećanja“ koji je upriličen na dionici od Centralnog šehidskog mezarja u Travniku do platoa Velike Bukovice.

-U obilježavanju manifestacije djeca su također dala svoj dopinos prigodnim programom, stoga je ovo jedan snažan iskorak ka onome što pokušavamo da njegujemo, a to je kultura sjećanja. –  istaknuo je Dautović.

Dautović je također kazao da se danas s Velike Bukovice šalje poruka mira, dobrosusjedskih odnosa i suživota, ali da kompletna budućnost mora biti naslonjena na prošlost, te da je neophodno kontinuirano odavati pijetet onima koji su ugradili svoje živote u odbranu domovine, kao i sjećati se, da se ne bi ponovilo.

U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije proučena je Hatma-dova, te kao i svih prethodnih godina položeno cvijeće na spomen-obilježju u Velikoj Bukovici. Također, ovom prilikom održan je i historijski čas, a prisutnima se obratilo nekoliko predstavnika iz javnog, političkog i vjerskog života.

Kao najstariji mještani koji i danas svjedoče o ratnim strahotama koje su učinjene na Velikoj Bukovici su Fatima Suljić i Fatima Delić.

Suljić je kazala da je bila zatočena u logoru sa kćerkama, te da ni najgorem neprijatelju ne bi poželjela ono što su tamo doživjele. Delić se također prisjetila logorskog zatočeništva, ali i suprugovog ranjavanja, ističući da su hrabrost i požrtvovanje boraca opomena za dalje jačanje nacionalnog i patriotskog jedinstva.

Sa današnjeg skupa poručeno je da ono što se desilo na Velikoj Bukovici, Bandolu, Ričicama, Grbavici, u Ahmićima i drugim krajevima Bosne i Hercegovine je fašizam u njegovom najgorem obliku, te da se to nikada ne smije zaboraviti. 529 poginulih boraca, 116 civilnih žrtava rata, 602 ratna vojna invalida ogroman su zalog koji niko nema pravo da zaboravi, posebno Bošnjaci sa područja općine Travnik, rečeno je danas na Velikoj Bukovici.