Hronika

Sakupljači željeza pronašli veću količinu ubojnih sredstava i obavijestili Civilnu zaštitu

Ispod starog puta za Vlašić iz Travnika prema Galici, na lokaciji Kik, sakupljači željeza uočili su veću količinu neeksplodiranih ubojnih sredstava i odmah obavijestili civilnu zaštitu. Na lice umjesta ubrzo je izašla patrola policije koja je obezbjeđivala mjesto pronalaska do dolaska tima za uklanjanje NUS-a Federalne uprave CZ, na čelu sa Borom Lukinom i koordinatorom za deminiranje Općinske službe CZ Ibrahimom Dervićem.

Pretpostavlja se da su za sada nepoznate osobe ova ubojna sredstva neodgovorno ostavile na više mjesta, pa je bilo potrebno pretražiti veći dio terena.

– Radilo se o većoj količini neeksplodiranih ubojnih sredstava i naoružanja koja su ostavljena u paketima, ali i pojedinačno, te smo morali pretražiti veću površinu kako bi bili sigurni da je sve uklonjeno. Stoga smo morali zatražiti još jedan TUN tim Federalne uprave CZ da nam pomogne pretražiti vrlo nepristupačan teren. Prema slobodnoj procjeni, pregledali smo i od NUS-a očistili preko dvije hiljade kvadratnih metara – pojasnio je Lukin.

58345b06-80e8-45d6-a910-14cd0a0a0a64-4

Ovom prilikom pirotehničari su pronašli i uklonili tri rakete Zolja M80, kalibra 64mm, devet raketa OSA M79, kalibra 90 mm, osam bombi BRK M79, dvanaest komada minobacačkih granata M73, devet tromblona, 22 granate RPG-7, 56 RB granata M57, 45 upaljača za minu PROM-1, dva komada mina MRUD, jednu minu PMA-3, 53 komada barutnog punjenja za RB granatu i 230 metara detonirajućeg štapina.

– Sva pronađena ubojna sredstva bezbjedno su uklonjena i lagerovana u kontejner civine zaštite do planirane akcije njihovog konačnog uništenja. Apelovao bih na lokalno stanovništvo da se na ovakav način ne rješavaju zaostalih ubojnih sredstava, nego da ih bez bojazni prijave civilnoj zaštiti koja će po pozivu poduzeti mjere preuzimanja na licu mjesta i odvoza na sigurnu lokaciju – dodao je Lukin.

(S.P./Dnevni avaz)