SBK: Vanrednim pregledima kod 46 posto vozila utvrđena neispravnost

 

Na području Srednjobosanskog od 10. do 12. oktobra  provedena je preventivna provjera ispravnosti vozila kojom je kod 54 posto pregledanih vozila utvrđeno da su ispravna, dok su u 46 posto slučajeva na vozilima konstatovano da su tehnički neispravna, potvrđeno nam je iz Instituta za privredni inžinjering iz zajednosa ovlaštenim partnerima Mervik iz Sarajeva i Centar motor iz Širokog Brijega u saradnji sa Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, MUP-om Srednjobosanskog kantona  i ovlaštenim stanicama  tehničkih pregleda.

Kontrolisano je 128 vozila koja su nakon zaustavljanja od strane policijskih patrola upužena na vanredni tehnički pregled. Radi se o 11 putničkih motornih vozila, 43 autobusa, 70 privrednih vozila i jednom priključnom vozilu.Oni kontrolisani u najbližoj od 24 stanice za tehnički pregled u SBK koje su učestvovale u akciji.

U 46 posto slučajeva utvrđena je naispravnost, a prema riječima doc.dr. Fuada Klisure, direktora IPI – Instituta za privredni inžinjering i profesora na Mašinskom fakultetu u Zenici, problemi su starost vozila i slabo održavanje.

-Zbog svega navedenog kod neispravnih vozila konstatovano su kvaroci na svjetlosnog, kočionog i upravljačkog sistema.Po mom mišljenju ovo je uspješna akcija, jer je imal publicitet u medijima. Vozači su znali za akciju,a ostavrena je po prvi puta i saradnja sa policijom i stanicama tehničkog pregleda. Policijske patroel imale ovlaštenje da pošalju vozila na vanredni tehnički pregled u najbližu stanicu. – kazao namje doc. dr. Fuad Klisura.

U narednom periodu službenici policije u Srednjobosanskom kantonu nastavit će sa sličnim akcijama sa posebnim akcentom na vozila kojimase prevoze učenici, a radit će se i preventivno na podizanju svijesti kod vozača kako bi posvetili pažnju održavanju vozila i tehničkoj ispravnosti. Akcija se trenutno izvodi na području Unsko-sanskog kantona, a naredne sedmice bit će provedena n i na području Zeničko-dobojskog kantona.