Crna hronikaHronika

Šest poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama

Teška nesreća u Novom Travniku. Vozač udario pet osoba, poginule majka i kćerka. U sudaru automobila i cisterne kod Mostara jedna osoba poginula. U sudaru kamiona i dva putnička vozila kod Gradačca poginula jedna osoba, tri povrijeđene. Dvije osobe poginule prilikom slijetanja vozila sa kolovoza kod Doboja.

 

 

Ukupno šest osoba poginulo je samo u protekla četiri dana u saobraćajnim nesrećama na cestama u Bosni i Hercegovini, a najteža se dogodila u petak oko 20.30 sati u Novom Travniku kada je Nermin Rustempašić, usmrtio dvije osobe, te tri teško povrijedio. Vožnja u alkoholiziranom stanju, neprilagođena brzina, nepoštivanje prvenstva prolaza, najčešći su uzroci saobraćajnih nesreća zbog kojih BiH ostaje i dalje na prvom mjestu u regionu po broju poginulih.

Poštrene kaznene odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini nisu rezultirale pozitivnim trendovima. Praksa je pokazala da represivne mjere donose kratkoročne efekte na smanjenje nesretnih događaja u saobraćaju, međutim dugoročno gledano moraju postojati strategije i akcioni planovi koje BiH nema. S druge strane kaznena politika koja je preblaga i mora se mijenjati, upozoravaju stručnjaci.