Kult ART

Sinoć u Travniku “Razuman dijalog“ – omaž pjesnikinji Jozefini Dautbegović

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Travnik i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Travnik, a u okviru manifestacije “Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčka 2022”  sinoć je u Centru za kulturu općine Travnik upriličeno književno veče pod nazivom “Razuman dijalog“ – omaž pjesnikinji Jozefini Dautbegović.

 

 

Kroz razgovor novinarka Nađa Ridžić i književna kritičarka dr. sc. Melida Travančić govorile su o djelu ove bosanskohercegovačke pjesnikinje. Jozefina Dautbegović Krajnović bila je bosanskohercegovačka i hrvatska pjesnikinja.

Gimnaziju i pedagošku akademiju završila u Slavonskom Brodu. Do početka rata u Bosni i Hercegovini živjela je i radila u Doboju. Bila je nastavnica jezika i povijesti u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” i knjižnjičarka u dobojskoj Narodnoj biblioteci. Od 1992. godine živjela je u Zagrebu.

“Pjesme Jozefine Dautbegović nacionalno su poetsko blago, jedno od najsnažnijih i najljepših svjedočanstava boli, teškoća, nepravde, ali i snage, ljubavi, talenta i blagosti u teškim devedesetim godinama. No, i posljednja zbirka „Vrijeme vrtnih strašila” iz 2003. pokazuje da Jozefina nije išla ispod visoko podignute ljestvice. Time se njezin prerani odlazak čini još većim gubitkom za hrvatsku poeziju.” – stoji u tekstu “Slobodne Dalmacije” iz 2015. godine pod naslovom “Žena koja je zidala ljepotu”. 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

 

Djela:

Čemerike (pjesme, 1979.)

Druga svjetlost (suautorica knjige dobojskog književnog kruga, 1984.)

Uznesenje (pjesme, 1985.)

Od Rima do Kapue (pjesme, 1990.)

Ručak s Poncijem (pjesme, 1994.)

Prizori s podnog mozaika (pjesme, 1998.)

Božja televizija (pjesme, 2001.)

Vrijeme vrtnih strašila (pjesme, 2004.)

Različite ljubavi (pjesme, 2004.)

Čovjek koji je kupovao kuću (pripovijetke, 2006.)