Izdvojeno

Sjećanje na legendarnog majora Petrovića

 

Polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem saboraca u Travniku je danas obilježena godišnjica smrti majora Mihajla Petrovića, oficira Armije Republike Bosne i Hercegovine i  nosica  najviših ratnih priznanja. Cvjeće su položili članovi porodice Petrović, te  delegcije boračkih udruženja, Općine Travnik.

Građanima, te brojnim osnovcima i srednjoškolcima o majoru Petroviću,  ljudskoj veličini i nosiocu najviših ratnih priznanja, Zlatnog ljiljana i Zlatnog grba sa mačevima,  govorio je njegov saborac i zamjenik Remzija Kobilić.

Čovjek rođen nadomak Beograda je 1992. godine napustio JNA i pridružio se jedinicama Teritorijalne odbrane Republike BiH. Major Petrović postavljen je za komandanta odreda u kojem su bile i izbjeglice iz vlašićkog sela Mudrike. Vrlo brzo je svojim herojstvom major Petrović zadivio svoje saobrce iz Mudrika  i rodila se teško opisiva, neraskidiva veza među njima. Poginuo je 25. oktobra 1992. godine od posljedica aktiviranja mine na Vlašiću, a sahranjen je u Travniku, prema vlastitoj želji, pored saboraca kod Lukačke džamije.