Sjećanja

Tihi hod za veliku bol: Marš stazama kojima su bježali Bošnjaci iz Kotor-Varoši

U znak sjećanja na stradanja Bošnjaka iz Kotor-Varoši, iz Karaule kod Travnika danas je u trodnevni pohod krenulo 60-tak učesnika Marša mira “Tihi hod za veliku bol”.

 

 

Porodice još uvijek tragaju za ukupno 275 Bošnjaka s području općine Kotor-Varoš, a kažu kako je samo od 1. do 3. novembra 1992. godine na putu kojim ide Marš mira nestalo 175 ljudi, od kojih 161 u osnovnoj školi u Grabovici. Do Travnika je došlo 90-tak Kotorvarošana.

Maršem mira traži se ubrzanje procesa traženja nestalih te procesuiranja odgovornih pripadnika vojnih i civilnih vlasti u RS-u.

Predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba “Vrbanja” u Kotor-Varoši Munevera Avdić kazala je novinarima kako je 29 godina nakon stradanja nepoznata sudbina velikog broja ljudi.

-Ukupno će biti 100-tinjak sudionika Marša mira, a usput u svakom mjestu gdje budu odmarali pridružit će se drugi. U mjestu Grabovica 3. novembra 1992. godine zadnji put je viđena grupa u kojoj je bila 161 osoba, za koje se do današnjeg dana ništa ne zna. Ukupno je nestalo 175, ni za jednog se ništa ne zna. Mi apeliramo na sve institucije u procesu traženja nestalih da se ovaj zločin brže procesuira i da porodice dođu do istine, da se nikada ne zaboravi i da se nikome ne ponovi, da se zločinci privedu licu pravde. – kazala je Avdić.

Upravo je ubrzanje procesa traženja nestalih te procesuiranja odgovornih pripadnika vojnih i civilnih vlasti u RS-u jedan od glavnih motiva Marša mira.

-Kao povratnici u Kotor Varoš uglavnom nailazimo na muk u institucijama Republike Srpske, naša pitanja nemaju odgovor, a jedno je pitanje najvažnije, gdje su naši najbliži? – kazao je Amrudin Alagić, predsjednik OO Marša mira.

Sjećanje na put do Travnika, kažu preživjeli, živo je i danas.

-Krenuli smo 1. novembra, negdje oko 600 ljudi, a u Karaulu nas je došlo 93. Sve ostalo je zarobljeno i pobijeno, ja sam, eto, imao ludu sreću. – rekao je Mevludin Škorić, preživjeli.

Načelnik Dautović učesnik pohoda

Učesnik Marša mira ove godine je i načelnik Općine Travnika Kenan Dautović.

-Jedan od razloga zbog kojih sam tu je i da se pošalje poruka svima koji bi danas ponovo da ruše BiH, da smo mi tu, da smo to znali obraniti i da ćemo to znati uraditi ponovo ako bude potrebno. – rekao je Dautović.

Dolazak učesnika Marša mira u Večiće u Kotor-Varoši očekuje se 3. novembra.