Scena

Travnički maturanti dio European Qaudrille Dance Festivala (FOTO)

Travnik i travnički maturanti  danas u podne su bili dio European Qaudrille Dance Festivala.

Međunarodni omladinski festival European Qaudrille Dance Festival je  projekat koji se bavi populacijom od 18 i 19 godina. U dijelu gradova Evrope svakog maja maturanti plešu Quadrille ples pokušavajući ući u Guinnessovu knjigu rekorda. Ovo je godina koja je okupila maturante iz najvećeg broja gradova u Bosni i Hercegovini . Qaudrilla se plesala u Bihaću, Travniku, Zenici, Tuzli, Visokom, Kakanju, Jablanici, Konjicu,Trebinjeu i Sarajevu, a sve u pokušaju da se sa vršnjacima iz dvanaest evropskih zemalja pokuša oboriti Guinnes – ov rekord.

Sam rekord je beznačajan u odnosu na značaj zajedništva, veličanstveno obilježavanje završetka srednješkolskog obrazovanja.

U Travniku je ove godine bilo manje učesnika i riječ uglavnom o učenicima Mješovite srednje škole Travnik, travničke Guimnazije i Mješovite ekonomske škole. Maturskom plesu predhodili su nastupi svih kategorija i članova Plesnog kluba Romantik Travnik.  Projekat u Travniku i ove godine su realizovali Plesni klub „Romantik“ Travnik uz podršku Univerziteta u Travniku.