Travnik danas

Travnički osnovci posjetili vjerske objekte u gradu

Aktiv nastavnika islamske vjeronauke inicirao  je  posjetu učenika Osnovne škole Travnik Hadži Ali-begovoj džamiji, crkvi Svetog Alojzija Gonzage u sklopu Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ i Pravoslavnoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice. Ove vjerske objekte učenici su posjetili u pratnji direktor škole i nastavnika vjeronauke.

 

-U Bosni i Hercegovini su zastupljene četiri monoteističke religije, koje su definisane kao religijske zajednice: islam, katoličanstvo, pravoslavlje i judaizam. Shodno činjenici da na jednom geografskom, ne tako velikom, prostoru, žive, rade i djeluju pripadnici tih monoteističkih religija, ili drugih religijskih uvjerenja, sasvim je jednostavno tvrditi da postoji neki međureligijski dijalog i neki nivo tolerancije i upravo o tom međureligijskom dijalogu treba konstantno govoriti, graditi ga i unaprijeđivati na način da se svaki građanin ove zemlje osjeća slobodnim da u skladu sa svojim pravima ispovijeda vlastitu vjeru bez straha ili diskriminacije. U tom kontekstu dolazi i ova naša aktivnost koju je inicirao Aktiv nastavnika islamske vjeronauke pri Osnovnoj školi Travnik kroz koju smo upriličili posjetu. – kazao nam je nastavnik Abdulkadir Indžić.

Cilj ovih posjeta je da učenici upoznaju svoju kulturu i vjersku raznolikost kao jedno veliko bogatstvo naše domovine BiH,  te da nauče da su na ovim prostorima ljudi od davnina živjeli u zajedništvu, gradili našu državu i sarađivali u dobru.