Izdvojeno

Travnik bio domaćin Folklorne smotre Svjetskog saveza dijaspore BiH

Općina Travnik i Kulturno-umjetničko društvo „Borac“ iz Travnika uz pokroviteljstvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH bili su organizatori Foklorne smotre Svjetskog saveza dijaspore BiH koja je proteklog vikenda održana u našem gradu.

dijaspora4

Ovu smotru otvorila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semiha Borovac, koja je naglasila da intenzivno radi na pripremi Politike Bosne i Hercegovine o saradnji s iseljeništvom. Kazala je da naša zemlja, u odnosu na broj stanovnika, ima više od 44 posto iseljenika, što je svrstava u red zemalja sa procentualno najbrojnijim iseljeništvom u svijetu.

dijaspora2

Predsjednik Svjetskog saveza dijasore BiH, Hasan Šehović istaknuo je kako 2 miliona bh. građana živi izvan granica svoje domovine i „da je to ogromno blago i kapital“ koji bi trebalo pravilno iskoristi i usmjeriti. On je za narednu godinu najavio i održavanje biznis konferencije. Kao problem istaknuo je nedostatak udžbenika i nedostatak sredstava za organizaciju nastave u država gdje žive Bosanci i Hercegovci.

dijaspora3

U programu su učestvovali Ženski hor Javne ustanove za kulturu Travnik, Pjevačka grupa KUD „Karaula“ Travnik, Večetnično, kulturno, izobraževalno, turistično in športno društvo – Folklorna i dramska skupina „Mokoš“ Slovenija, KUD „Borac“ Travnik, Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo „Sevdah“ Hrvatska, KUD „GDOFA“ Tuzla i KUD „Mehmed Ibrahimović“ Srebrenik. Prikazan je i dugometražni igrani film „Neki drugi svijet“ o Bošnjacima u Turskoj koji njeguju bosanski jezik i tradiciju svojih predaka već jedno i po stoljeće. Režiser filma je potpredsjednica Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine Naida Ribić, koja živi u Holandiji.“