Izdvojeno

Travnik: Izložba o pokušaju državnog udara u Turskoj

Turska razvojna agencija TIKA u saradnji sa općinom Travnik organizovala je panel diskusiju i izložbu fotografija „15. juli – pokušaj državnog udara u Republici Turskoj“, u znak sjećanja na pokušaj državnog udara u Republici Turskoj koji se desio 15. jula 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U Centru za kulturu općine Travnik održana je panel diskusija na kojoj se govorilo o aspektima pokušaja državnog udara od prošle godine te šta bi značilo da je državni udar uspio. Prije otvaranja panel diskusije i obraćanja proučena je Fatiha i održana minuta šutnje za sve šehide koji su stradali prošle godine u Republici Turskoj, potom su i intonirane državne himne BiH i Republike Turske.
Omer Faruk Alimci, koordinator ureda TIKA-e u Sarajevu rekao je kako su oni koji su pokušali vojni udar prošle godine izdajnici turskog naroda.

„Prošle godine 15. jula izvršen je pokušaj vojnog puča prema Republici Turskoj i njenom demokratskom uređenju. To je bio pokušaj od strane pučista koji je za cilj imao da nam oduzme sva naša demokratska prava, naše demokratsko uređenje Republike Turske. Izdajnici našeg naroda su pokušali sa oružjem koje je pripadalo narodu izvršiti vojni puč i dovesti u opasnost cjelokupno uređenje Republike Turske, naše pravo na neovisnost, naš integritet. Tada je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao putem medija cjelokupni turski narod da izraze proteste i pokušaju zaustaviti ovaj pokušaj puča. Naš turski narod je ušao u historijske anale tako što je izašao da se suprotstavi tog 15. jula 2016. godine pučistima i znamo da smo imali mnogo šehida i gazija. Na našu sreću, turski je narod kroz cjelovječernju borbu uspio se oduprijeti namjerama pučista i izdajicama turskog naroda, prvenstveno pripadnicima terorističke organizacije FETO. Republika Turska je ovim ušla u sasvim novi demokratski period nakon slamanja snage tih izdajnika i sada je naša lijepa zemlja još snažnija. Mi smo bili svjedoci kako je Republika Turska imala veliku podršku i sa internacionalnog aspekta, i vi ste tu večer bili prisutni i dali podršku našem turskom narodu“, rekao je Alimci.

Admir Hadžiermić, načelnik općine Travnik rekao je kako je u prošlogodišnjem neuspjelom pokušaju vojnog puča pobijedila demokratija.

„Snaga naroda, snaga demokratije je pobijedila u neuspjelom pokušaju državnog udara 15. jula i iz toga je Republika Turska, naš stariji brat, naša braća i sestre u Turskoj postali još jači i snažniji. Sjećam se te noći kada smo sa strepnjom primali vijesti o događajima koji se tamo odvijaju. Sjećam se olakšanja kada smo bili svjesni da je narod i demokratija, koji žele jaku tursku državu pobijedili i da je pobijedila demokratija u našoj prijateljskoj zemlji“, rekao je Hadžiemrić.

Ambasador Republike Turske u BiH, Haldun Koc rekao je kako je turski narod u narodu Bosne i Hercegovine osjetio podršku tokom događaja od prošle godine.

„Vi ste istu večer kad se odvijao pokušaj vojnog puča pokazali solidarnost sa turskim narodom. Svi znamo dobro da ste tu večer mnogo dovili i da niste spavali, tako da smo mi u jednoj noći uspjeli razmotriti ko su nam prijatelji, a ko neprijatelji. Lično smo imali priliku vidjeti turske zastave koje su se vijorile u Sarajevu, Travniku i drugim gradovima. Neka Bog bude zadovoljan sa svima vama. Nalazimo se iz razloga da se onakav ili sličan pokušaj više ne bi desio, a za nas je bitan prosperitet u Republici Turskoj i isto osjećamo i za Bosnu i Hercegovinu. Vaša radost je naša radost, vaša tuga je naša tuga. I vi ste osjetili takve emocije koje dijelimo. Upravo vašim prisustvom pokazujete vašu solidarnost da se ovakav događaj više nikada ne ponovi. Nadamo se da ćemo pobijediti mračne sile. Bosna i Hercegovina se nalazi na posebnom mjestu sa aspekta Republike Turske. Travnik kao grad zauzima jedno od najvažnijih mjesta u BiH, i upravo je dokaz ovakve emocionalne povezanosti brojni projekti koji se implementiraju u vašoj općini, kao i različiti projekti lokalnih uprava. Od srca se zahvaljujem svima koji ste prisustvovali u ovom značajnom danu, zahvaljujem se TIKA-i, općini Travnik i drugima“, rekao je Koc.

Mustafa Spahić, profesor u sarajevskoj medresi na panel diskusiji dotakao se razvoja turske države, od vremena Osmanskog carstva koje je jedino na tlu Evrope primilo i narode drugih konfesija, do današnje moderne Turske koja pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana doživljava procvat.

„Da je pokvarenjak, na njegovu bi se vladavinu zažmirilo. Erdogan je svjestan da privredno-ekonomska kriza izaziva društvenu nesigurnost i političku nestabilnost. Dok je bio gradonačelnik Istanbula, shvatio je da je demokratija bez novca i bez uspješne privrede i ekonomije, zaposlenosti ljudi, identifikacije ljudi sa njom prokletstvo ovog i pakao onog svijeta. I kao gradonačelnik grada sa 20 miliona stanovnika je riješio problem vode koji nije bio riješen za 17. stoljeća prije toga. Zato je Erdogan uz osnivača cara Konsantina i Mehmeda Fatiha najznačajniji čovjek koji je ikada živio u Istanbulu. I on je sigurno najuspješniji gradonačelnik u historiji Turske i svijeta. Kao gradonačelnik, kasnije premijer i sada predsjednik države sagradio je dva metroa ispod mora, treći most na Bosforu i tako spaja peterostruko evropski i azijski dio grada kopnenim putem, a vi znate da islamskih šarta ima pet. Rješava problem saobraćajnica, zagađenosti zraka, smeća. Neprestano brine o vodi, zraku, čistoj zemlji, parkovima, šumama, moru, jezerima, djeci, ženama, bolesnim, starima, iznemoglim osobama i invalidima. Ekonomiju i privredu je doveo u svjetske okvire, a turske finansije doveo do suficita. Opozicija potpomognuta moćnim finansijski, političkim i obavještajnim sponzorima iz zemlje i svijeta u svim ljudskim granicama i sredstvima pokušala je da zaustavi Erdogana na predsjedničkom putu. Turci nisu zaboravili kao muslimanski narod zasluge i rezultate Erdogana kao premijera i gradonačelnika. Većina Turaka su svjesni da je državni razvoj važniji od svega. On nema dileme između rada za opće za dobro i borbe sa spletkama. Za njega dužnost predstavlja odgovornost“, rekao je Spahić, te napomenuo kako je zahvaljujući turskoj naciji, od 6 državnih udara, prošlogodišnji jedini neuspješan, što govori o borbi turskog naroda.

Džemaludin Latić, profesor i pjesnik rekao je kako je 15. juli prošle godine bio jedan od najtežih dana u historiji Republike Turske.

„Petnaesti juli je jedan od najtežih dana u historiji Turske, a već 16. juli jedan od najvećih dana u historiji Turske. Šta bi se desilo da je FETO uspio. Ne da bi predsjednik Erdogan bio najvjerovatnije zarobljen i smaknut, kao i ministar sigurnosti, i desetine hiljade članova AK Partije bili zatvarani i nestajali, nego bi naša prijateljska Turska bila u plamenu i ušla u građanski rat, a bliskoistočno pitanje koje se krvavo rješava ovih godina, rješavalo bi se bez najvažnije sile muslimanskog svijeta, a to je Turska. Da su pučisti uspjeli u tome, naš ummet bi ostao bez nade, jer Erdogan nije samo predsjednik Turske, nego je i moralni vođa našeg ummeta danas, jer čitav ummet gleda u Tursku kao nadu da naš umet neće završiti u plamenu. Mi imamo svoju nadu, svoju Tursku, a mi Bošnjaci i naša Bosna neće ostati jedini na evropskom tlu. Mi imamo našeg historijskog saveznika, i ako bi Turska bila rasparčana, nemoćna i u zgarištima, mi bismo imali mnogo težu sudbinu. Mi smo svojim instinktom bili i srcem i dušom za predsjednika Erdogana i za turski narod. Postoje sile koje ne samo od Bliskog istoka žele da naprave zgarište, nego i od Balkana. Može se desiti i da sa Balkana, ako Bošnjaci i ostali muslimani ne budu svjesni ovih opasnosti, da se sa Balkana preko FETO organizacije koja nije završila svoje djelovanje, da se ruši vlada u Turskoj, parlamentarni poredak, sloboda turskog naroda i volja tog naroda. Zato moramo biti oprezni i ne smijemo podleći toj indoktrinaciji i ne smijemo služiti protiv vlastitih interesa i interesa nama najdraže i najvažnije muslimanske zemlje, a mislimo na Turskoj. Ta organizacija i njihovi planovi se nastavljaju“, rekao je Latić.

Nakon održane panel diskusije, svečano je otvorena i izložba fotografija Anadolu Agency o događajima od 15. jula prošle godine. Tokom panel diskusije prikazan je i kratki dokumentarni film o borbi Republike Turske kroz godine.

Anadolu Agency (AA)