Centralna BosnaInfo

Tužba općina protiv Federacije BiH zbog kreditnog zaduženja

 

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu za 23. novembar ove godine zakazano je pripremno ročište po tužbi Saveza općina i gradova F BiH protiv Federacije BiH zbog kreditnog aranžamana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), potvrđeno je medijima na današnjoj sjednici Predsjedništva Skupštine Saveza gradova i općina F BiH koja je održana na Vlašiću.

-Na tom prvom ročištu ćemo se izjasniti i dati sve dokazne materijale i prijedloge vezane za tužbu. Radi se o tome da jedan nivo vlasti nažalost tuži drugi nivo vlasti. Općine smatraju da su definitivno kreditom MMF-a oštećene zbog činjenice da vraćaju onaj dio duga koji ne dobijaju. I to je jedino dio na koji se mi žalimo i na koji smo podnijeli tužbu, jer obeštećenje koje bi išlo tri godine unazad je ogromno. – kazala nam je Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH, uz naglasak kako je cilj svega ukazati na neravnopravnu raspodjelu prihoda.

Neravnopravna raspodjela

Kako se moglo čuti od pojednih učesnika sastanka na Vlašiću, zbog vraćanja ovog duga općinski i gradski budžeti su značajno oštećeni i ne radi se o malim iznosima, nego o iznosima od nekoliko stotina hiljada maraka. Ukupna svota za koju je Federacija tužena iznosi oko 43 miliona maraka i riječ o periodu od 2012. do 2014.godine, dok prošla i ova godina još nisu obračunate.

-Radi se o kreditu koji indirektno vraćaju općine. Zašto? Zato što se sa računa za indirktno oporezivanje prvo izmire vanjski dugovi, to je upravo dug MMF-a koji Federacija podiže i koristi i koristi često za javnu potrošnju. Mi to zajedno vraćamo, iako nismo bili korisnici. Zbog toga i užimo jer vraćamo nešto što nismo koristili. – ističe Ivo Jerić, predsjedavajući Predsjedništva Saveza općina i gradova i bivši načelnik općine Čitluk.

 

Pravednija raspodjela

Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik i predsjednik Nadzornog odbora Saveza. Općina i gradova F BiH ističe da nije cilj tužbe tražiti od Federacije BiH povrat milionskog iznosa , nego prekid prakse prema kojoj općie vraćaju dug za koji se nisu zadužile.

-Mi u suštini tražimo ključ da se rasporede sredstva od indirektnih poreza i da  onda od preostalog dijela vraća svoj dug ko se zadužio.Ovako su lokalne zajednice zakinute za značajan dio sredstava. Mi smo pokrenuli tužbu da bi to prestalo! Da bi se promjenio Zakon i da bi taj način raspodjele bio pravedniji. – kazao je Hadžiemrić.