SportTravnik danas

U Slimenima počeo 8. Memorijalni turnir u malom nogometu “Kurt Kopruner”

Na nogometnom stadionu u krugu GS Tvornice mašina Travnik u Slimenima danas je počeo VIII Memorijalni turnir u malom nogometu  „Kurt Köpruner“  koji je okupio 15 ekipa.

 

 

 

Turnir se održava već osam godina u znak sjećanja na Kurta Koprunera, rođenog Austrijanca koji ostavio dubok trag u Travniku.  Nakon obrazovanja u rodnoj Austriji i obavljanja nekoliko rukovodnih funkcija , Kurt Kopruner je poslovnu karijeru nastavio  u Njemačkoj gdje osnovao firmu. Posao ga je često vodio na prostore bivše Jugoslavije. Zaslužan je za uspješnu privatizaciju i kasniji razvoj GS Tvornice mašina Travnik, koja je danas prepoznatljiva po uspješnom poslovanju u regiji i Evropi.

Na današnjem svečanom otvorenju citirane su riječi pokojnog Koprunera i izjava koju je svojevremeno dao za Bosanski program Radio Deutsche Welle kada je došao da pokrene tada posrnulu fabriku.

 

-Mi smo ovdje došli sa jednim ciljem da od firme TMT, danas GS TMT, da napravimo jednu modernu evropsku firmu. Mi ovdje vidim cijeli niz pozitivni i negativnih primjera u razvoju firme. Našli smo jako kvalifikovane i zainteresirane radnike. Našli smo mjesto za proizvodnju koju želimo i dalje proširiti. Ali isto tako našli smo i niz dugova koje kao ruksak na leđima moramo nositi. Mi ovdje moramo donijeti nove projekte i nove poslove.I moramo dnevno raditi na poboljšanju kvaliteta. Imidž koji Bosna danas ima kod njemačkih kupaca nažalost nije dobar. To je povezano sa ratom i posljedicama rata. – rekao je prije 13 godina Kurt Kopruner za DW.

 

Učesnike turnira pozdravila je direktorica GS Tvornice mašina Travnik (GS TMT Snježana Kopruner, a turnir je otvorio  premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo. Otvaranju turnira prisistvovao je i načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić.

Na turniru nastupa 15 ekipa, a riječ je o ekipama koje čine  kupci, dobavljači i prijatelji GS TMT i GS Print-a iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Na žrijebanju koje obavljeno nakon ceremonije otvaranja pristupile su ekipe:  SIN TECHNIK, KPZ Busovača, Messer  – Tehnoplin, BNT-TMiH, EURO – METALI, Securitas,  Kavat, AX Soling, GS TMT 1, Jedinica za podršku MUP SBK, Eurometali – Doboj, Print-GS, JU Dom – porodica Zenica,  Thysen – Krupp i GS TMT 2 – Grob.