Najave

U subotu obilježavanje 27. godišnjice 306/706 brigade ARBiH

Centralna manifestacija obilježavanja 27. godišnjice 306./706. brdske  brigade A RBiH uz svečanu akademiju i bogat kulturno-zabavni program održat će se u subotu, 21. decembra 2019. godine u Mehurićima, mjestu nadomak Travnika.

 

 

Manifestacija koja se održava u organizaciji demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godine SBK uz podršku Vlade SBK, Općine Travnik i MIZ Travnik, a kojom se želi odati počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, započela je nekoliko dana ranije, nizom vjerskih i spotskih sadržaja.

306. bbr je formirana 22. decembra 1992. godine od više odreda sa prostora biljanske doline, te je u svom početnom sastavu imala četiri brdska bataljona i brojala oko 2.000 boraca, a pored odbrambeno-oslobodilačkih zadataka učestvovala je i na drugim ratištima šriom BiH, te doprinijela u oslobađanju Vlašića.

Brigadir Fahir Čamdžić naglasio je da je značaj 306. brdske brigade kroz odbrambeno-oslobodilački rat 92/95 ogroman, ukoliko se uzme u obzir da nije izgubljen nijedan pedalj oslobođene teritorije.

Također, Čamdžić je istaknuo da je kroz ovu brigadu prošlo 3.200 boraca, a za temelje slobode živote je dalo 136 boraca, dok je njih 450 ranjeno, a iz svog sastava brigada je iznjedrila 11 „zlatnih ljiljana“ i jednog dobtinika ratnog priznanja „srebrni štit“.

Organizatori naglašavaju da se danas ne poklanja dovoljno pažnje organizaciji ovakvih manifestacija, te da je iz više razloga neophodno govoriti o onima koji su zaslužni za našu slobodu.

– Svi znamo kako i kroz šta smo prošli. Nažalost, naši borci, a posebno porodice šehida danas nemaju adekvatnu pomoć koju zaslužuju od države, ali se iskreno nadam da ćemo uskoro imati neko bolje rješenje– kazao je Čamdžić.

Centralna manifestacija obilježavanja 27. godišnjice 306./706. bbr Armije R BiH biće održana u  velikoj sali OŠ „Mehurići“ sa početkom u 12:15 sati.