Travnik

U Travniku obilježen Dan pobjede i nad fašizmom i Dan Evrope

 

 

Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik obilježilo je danas 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope organizacijom svečane akademije i polaganjem cvijeća na Spomen kosturnicu “Majka” koju je Udruženje obnovilo prošle godine i poklonilo Travniku i Travničanima . Ovom prilikom prisutnima se obratio predsjednik Udruženja antifašista Općine Travnik, Fuad Lolić.

-Udruženja antifašista uz sporadičnu podršku vladajući struktura kao da se bojimo reći da je fašizam i neofašizam najveće zlo današnjice, da je devetoga maja 1945. godine, tačnije prije 72. godine nacistička Njemačka  potpisala  bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu  u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi, da su svoje živote dali naši sugrađani, naši Travničani, naši rođaci, naša braća, naše sestre boreći se protiv naciofašizma i kvislinških zločinačkih pokreta. – kazo je Lolić.

On je  istaknuo da je Spomen obilježje ” Majka ” na današnji dan prije godinu dana obnovljeno i poklonjeno od Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik, Travniku i građanima Travnika kao simbol bola za izgubljenim sinom, kćeri.

-Članovi Udruženja obećali su građanima Travnika da će nastaviti sa obnovom spomenika iz Drugog svjetskog rata na području Općine Travnik. Završeni su izvedbeni projekti za obnovu Spomenika NOR-a u Turbetu  i Spomen obilježja na Meokrnju gdje su stradali pripadnici Travničke čete koju su predvodili Abid Lolić i Manojlo Popić. – rekao je Lolić.

Pored obnove spomen obilježja na Meokrnju stradalima u Drugom svjetskom ratu najavljeno je kako će ovo Uduruženje zajedno sa Kantonalnom organizacijom demobilisanih boraca 1992-1995 godina i MZ ” Gluha Bukovica ”  izgraditi spomen obilježje i stradalima u odbrambenooslobodilačkom ratu 1992-1995 godina na Meokrnju.

Na Spomen kosturnicu ” Majka ” cvijeće su položili delegacija Općine Travnik, Općsinkog odbora SDP BiH Travnik, Kantonalnog odbora SDP BiH Travnik i Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik.