U Travniku održan  protest prosvjetnih radnika

 

U Travniku je danas održan protest Korodinacije sindikata prosvjetnih radnika koji su okupljeni u koordinaciju koju sačinjavaju  četiri sindikata obrazovanja. Čelni ljudi četiri sindikata i sindikalni povjerenici okupili su se ispred zgrade Općine Travnik, a nakon toga uslijedila je protestna šetnja Bosanskom  ulicom do zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona.

Predstavnici sindikata traže od Vlade SBK potpisivanje kolektivnog ugovora za oblast obrazovanja i stavljanje van snage Pravilnika o ocjenjivanju i napredovanju kojeg primjenjuje resorno ministarstvo, a kojeg je Općinski sud u Travniku proglasio nezakonitim.

 

– Ovo je prvi put nakon 15 godina da prosvjetari u SBK nemaju potpisan granski kolektvini ugovor i da nemaju riješen radno-pravni status – rekli su predstavnici sindikata u svojim obraćanjima ispred zgrade Vlade SBK.

Nakon obraćanje ispred zgrade sindikalni povjerenici su se dostojanstveno razišli uz obećanje kako nastavljaju sa borbom za ostvarivanje svojih prava.

 

 

Na sjednici Vlade SBK, koja je održana prijepodne  donesena odluka koja bi privremeno trebala riješiti nepostojanje novog kolektivnog ugovora, utvrđivanjem prava koja su prosvjetari imali u ranijem kolektivnom ugovoru čije je trajanje isteklo.