Kultura

U Travniku otvorena manifestacija „Andrićevi dani“

Večeras  je u dvorištu Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića u Travniku otkrivena skulptura „Ivo Andrić“ djelo kipara Edina Šćuka i na taj način otvorena kulturna manifestacija „Andrićevi dani“ na dan rođenja nobelovca. Rođeni Jablaničanin, Edin Šćuk, koji živi i radi u Ljubljani poželio da Travniku i Zavičajnom muzeju pokloni skulpturu najpoznatijeg Travničanina i to je učinio prije nekoliko mjeseci. Autor je svoje djelo otkrio večeras sa Avdom Maglićem, čovjekom koji je dugi niz godina  obavljao najodgovornije društveno-političke dužnosti i funkcije. Po službenom zaduženju susretao se s književnim nobelovcem Ivom Andrićem u Travniku, Sarajevu i Beogradu od 1948. godine sve do Andrićeve smrti 1975. godine.

skulptura_andric

Prigodan performans izveli su akademski glumac Matej Baškarad i članovi Dječijeg dramskog studija Centra za kulturu Općine Travnik.

performans

Kulturni radnici u rodnom gradu nobelovca potrudili su se da i ove godine osiguraju 28 sadržaja tokom mjesec dana, od književnih večeri, preko izložbi fotografija, do pozorišnih predstava, performansa i koncerata.