Kult ART

U Travniku počinje kulturna manifestacija „Andrićevi dani 2022“

Kulturna manifestacije “Andrićevi dani 2022” ove godine ponudit će preko 30 vrhunskih sadržaja iz oblasti kulture i  umjetnosti, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Travniku, koja je održana u Memorijalnom muzeju Rodna kuća Ive Andrića u povodu početka manifestacije.

 

 

Od 9.10. do 9.11. ove godine nizom prigodnih sadržaja u Travniku se obilježavaju „Andrićevi dani 2022“, jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija ovoga tipa u Bosni i Hercegovni.

Tim povodom, danas je u Memorijalnom muzeju „Rodna kuća Ive Andrića“ održana konferencija za medije na kojoj su se obratili direktori javnih ustanova i predstavnici udruženja koja organiziraju manifestaciju: doc. dr. Dženan Kos, direktor Gradske biblioteke Travnik, Anela Križanac, program menadžer u Hrvatskom kulturnom centru Nova Bila Travnik, Enes Škrgo, viši kustos Zavičajnog muzeja u Travniku, mr. Taik Ganić, direktor JU Centar za kulturu općine Travnik i Anto Bilić, intendant Hrvatskog kazališta u Travniku.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Kulturna manifestacija „Andrićevi dani 2022“, u okviru koje će biti predstavljeno 35 programskih sadržaja, održava se pod pokroviteljstvom Općine Travnik – Općinskog načelnika, Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK i Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine.

Simbolika manifestacije je i u tome što se ove godine navršava 75 godina od objavljivanja „Priče o vezirovom slonu“ i 130 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića.

„Andrićevi dani“ je kulturna manifestacija koja za cilj ima očuvanje, afirmaciju i popularizaciju književnog djela Ive Andrića kao jedinog bosanskohercegovačkog književnog nobelovca, kako na lokalnom i državnom, tako i na međunarodnom planu, a koja će, sigurni smo, u narednih mjesec dana privući veliki broj ljubitelja kulture i umjetnosti.