Biznis

U Travniku se održava prvi forum o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede

 

 

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekat o perspektivama razvoja bosanskohercegovačke  poljoprivrede, sa ciljem da se otvoreno razgovara o trenutnoj situaciji ruralnih područja i poljoprivrede u BiH, kao i izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

U sklopu projekta  organizovana je sveobuhvatna kampanja na podizanju svijesti javnosti koja  se sastojati od foruma na temu poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i od informativno-edukacionih događaja širom  BiH.

Prvi od deset planiranih foruma  održava se danas u Centru za kulturu Općine Travnik. Forumu, kojem prisustvuju stručnjaci iz naše zemlje i regiona, te poljoprivrednici sa područja srednje Bosne obratio se i  zamjenik šefa DelegacijeEvropske unije u Bosni i Hercegovini, Khaldoun Sinno.

-Imamo ogroman potencijal u poljoprivrednom sektoru,u smislu domaće proizvodnje i izvoza u Evropsku Uniju. Mi želimo ostvariti saradnju sa poljoprivrednim zajednicama, sa ruralnim zajednicama u cijeloj BiH i da vidimo kako to na najbolji način iskoristiti. Mnogo se priča kako ostvariti pristup tržištu Evropske Unije i to je važna tema o kojoj govorimo. Postoje sredstva EU za sektor poljoprivrede, ali da bi ta sredstva postala dostupna potrebna nam je Strategija za poljoprivredni i ruralni razvoj koja će važiti za cijelu zemlju. – kazao je zamjenik šefa DelegacijeEvropske unije u Bosni i Hercegovini, Khaldoun Sinno, naglasivši kako to trebaju osigurati vlasti u BiH.

Prisutni će imati priliku da nakon foruma prisustvuju informativno-edukativnom sajmu na kojem će izlagati partneri na projektu, UNDP BiH i projekat USAID/Sweden FARMA II, te Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče (UPIP) i Farmofit – Fabrika stočne hrane Rapić, Gradiška.