Centralna BosnaInfo

Ukinite segregaciju u obrazovanju, uključujući i Fenomen „dvije škole pod jednim krovom“

 

Organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini pozivaju vlasti B i H, na svim nivoima, na ukidanje segregacije u obrazovanju i fenomena dvije škole pod jednim krovom. Istovremeno podržavamo borbu srednjoškolaca iz Jajca, protiv nametnutih im podjela, i izražavamo poštovanje prema tim mladim ljudima koji su živeći u svijetu koji sve čini da bi im živote zatrovao nepovjerenjem i mržnjom, uspjeli da odrastu u humana ljudska bića, sa empatijom i vjerom u ljudskost. Sadašnje stanje podjela u obrazovanju ne samo da je daleko od svjetskih ili europskih standarda već i ne nudi nikakvu šansu za razvoj i prosperitet mladim generacijama.

Obrazovanje je jedno od najvažnijih oblasti svakog društva i garancija pozitivnog društvenog razvoja i napretka, a postojeće podjele štetne su za djecu i društvo te se moraju ukinuti. Pozivamo vlasti u BiH, s akcentom na kantone u kojima se provodi segregacija u obrazovanju da poduzmu mjere na stvaranju jedinstvenog obrazovnog sistema i prekinu praksu razdvajanja djece prema etničkoj pripadnosti, što je i zahtjev različitih međunarodnih organizacija i tijela, uključujući i UN-ov odbor za ekonomska, socijalna i kulturna prava, te osiguraju punu provedbu Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH i njegovih ključnih odredbi o zajedničkom jezgru nastavnih planova i programa.

Aktivizam mladih iz Jajca primjer je pozitivne prakse i građanske odgovornosti i dokazuje da su mladi srednjoškolci protiv necivilizacijskih podjela i segregacije koja im nameću političari, te nam daju nadu u bolju budućnost.

ORGANIZACIJE:

Udruženje „AKCIJA“ Asocijacija za ruralni razvoj (ARD) , Centri civilnih inicijativa (CCI) , Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za razvoj i podršku (CRP,  Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI),  Fondacija MEDIACENTAR (FMC),  Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH),  Forum građana Tuzle (FGT),  Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj,  Inicijativa i civilna akcija – ICVA,  Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI),  Institut za razvoj mladih KULT,  Nezavisni biro za razvoj (NBR),  Partnerstvo za zdravlje (PH),  Transparency International BiH (TI BiH),  Udruženje za poduzetništvo i posao LINK, Udruženje „Žene ženama“ i Udruženje „Ženski interaktivni ruralni centar.