Uputili apel komšijama da pomognu u pronalasku 30 nestalih Ahmićana

 

Pored magistralnog puta M-5 na dionici između Ahmića i Šantića u općini Vitez osvanuli su veliki plakati na kojim su imena i fotografije  116 ubijenih mještana Ahmića, a sa druge strane imena i fotografije 30 nestalih čija je szdbina i danas nepoznata. Ovo je kampnja koju je pokrenulo Udruženje 16. april iz Ahmića kako bi se konačno rasvjetlila sudbina ovih osoba. Usmjerena prema komšijama i građanima Viteza.

-Ove godine smo se odlučili da uradimo bilbord pored glavnog puta M-5, da se bolje vidi naša poruka.To je molba našim susjedima Hrvatima. Nadamo se da će im proraditi savjest da na taj način olakšaju preživjelim da saznaju gdje su nestali i ubijen i da ih identifikujemo i dostojno ukopamo – kazao nam je Elvedin Kermo, predsjednik udurženja „16. april“ Ahmići.

Tog 16. aprila 1993. godine u Ahmićima ubijeno je i spaljeno 116 nevinih civila bošnjačke nacionalnosti. Među 116 ubijenih bili su mještani Ahmića, ali 14 izbjeglih koji su našli utočište u ovom selu nakon što su se spasili od agresije i zločina u Podrinju, Jajcu i Karauli kod Travnika.

-Od 116 šehida do sada smo identifikovali 86 i oni su ukopani. Za 30 30 šehida Ahmića  još tragamo.- navodi Kermo.

I ovog 16. Aprila bit će obilježena godišnjica zločina u Ahmićima kojeg su počinile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Program obilježavanja počinje 13. aprila, a završava 17. aprila. Centralna manifestacioja održava se 16. aprila u Starom Vitezu gdje je sahranjena većina žrtava, a nastavlja se u Ahmćima.