Centralna BosnaInfo

Uz svjetski dan nastavnika: Položaj prosvjetara u SBK sve lošiji!

 

Dok iz nadležnih institucija stižu čestitke u povodu 5. oktobra Svjetskog dana nastavnika u Sindikatu visokog i srednjeg obrazovanja Srednjobosanskog kantona tvrde kako položaj prosvjetara u srednjoj Bosni nikad nije bio lošiji i kako je situacija sve gora iz dana u dan.

-Položaj je sve lošiji i lošiji jer resorna ministrica i Vlada SBK ne rješavaju statusne probleme prosvjetnih radnika već duži niz godina. Mi u Sindikatu smo zabrinuti. Dok pojedini kantoni, kao što je Kanton Sarajevo, potpisuju granske kolektivne ugovore, mi u Srednjobosanskom kantonu nismo ni započeli pregovore o Kolektivnom ugovoru. – kaže nam Nedžad Jahić, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata visokog i srednjeg obrazovanja u SBK .

Ministrica je zajedno sa pravnicom iz Ministarstva  kao i predstavnici Sindikata učestvovala na pregovorima na federalnom nivou i ono što nije izpregovarano trebalo je biti dogovoreno na kantonalnom nivou, ali tvrde u Sindikatu, pregovori koji su trebali početi 19. augusta nisu se desili. Upozoravaju da valjanost kolektivnih ugovora ističe 14. novembra.

-Ukoliko odugovlačenjem žele umanjiti valjanost stečenih prava, bit ćemo prinuđeni na proteste i štrajkove na zakonom propisani način. Nije nam do toga, ali ćemo morati. – naglašava Jahić.

Inače, 5. oktobar Svjetski Dan nastavnika ove godine obilježen je pod motom: “Vrednovanjem nastavnika poboljšavate njihov status!” Radno pravni status prosvjetara je na sve nižem nivou jer se u pojedinim školama na jednu normu prima više nastavnika, a ekonomski status i prosvjetara i zaoposlenih u zdravstvu je sve lošiji.

 

Nove tužbe

Iako se Vlada Srednjobosanskog kantona nedavno zadužila u milionkom iznosu kako bi isplatila stare tužbe zbog nepoštivanja prava iz radnog odnosa iz Sindikata najvljuju nove tužbe zbog jednostranih odluka Vlade SBK.

-Zbog jednostranih odluka po pitanju Pravilnika o ocjenjivanju i Pedagoških standarda koji nisu u skladu sa zakonom već je pokrenuta tužba i održano je pripremno ročište pred Općinskim sudom u Travniku. Sporna je odluka Vlade SBK i o jubilarnim nagradama jer je obustavljena isplata i to će biti predmet tužbe. – rekao nam je Nedžad Jahić, predsjednik Sindikata visokog i srednjeg obrazovanja u SBK.