BiznisCentralna BosnaInfo

Večeras nastavak proizvodnje u Rudniku “Abid Lolić”

 

Rudari rudnika “Abid Lolić” u Han Biloj, općina Travnik, nastavit će rad u noćnoj smjeni, odlučeno je nakon današnjeg sastanka s direktorom i predstavnicima sindikata tog rudnika.

Direktor rudnika Abdulah Garača kazao je novinarima kako je sastanak završen dogovorom da satnica ostane 2,40 maraka, te da smatra da nije trebalo ni doći do obustave rada, jer sve probleme treba rješavati kompromisom.

– Prošli mjesec satnica je bila dvije i pol marke, a ovaj mjesec smo svjesno išli na 2,40, s ciljem da ispoštujemo sve obveze prema rudarima, jer u ovom mjesecu, osim plaća, imamo i obveze kao što su Dan rudara i završetak isplate regresa. Dakle, namjera je da se podijeli plaća, a da se godina završi s onim što sljeduje svakog rudara. Stanje je takvo kakvo jeste, a ako ćemo rješavati probleme obustavom rada, onda nemamo perspektivu – kazao je Garača.

 

Podsjetivši da je dužnost direktora preuzeo u ožujku prošle godine, Garača je naglasio kako se od 2016. godine smanjuje gubitak u poslovanju, tako da je u ovoj godini on sveden na oko milijun maraka.

– Cilj nam je stabilizirati proizvodnju i smanjiti troškove, međutim, nagomilane probleme i dugove nemoguće je riješiti u godinu dana. U 2018. želimo osigurati nabavku opreme i pomoći proizvodnji, kako bi se gubitak sveo na nulu.  Ovaj rudnik još ima primitivan način kopanja i trebaju nam mašine – istaknuo je Garača.

Predsjednik sindikalne organizacije Rudnika Dževad Husić podsjetio je kako je na jučerašnjem sastanku predstavnika sindikata i uprave dogovorena satnica, u iznosu od 2,40 maraka, ali da to nije odgovaralo skupini rudara, nakon čega je došlo do obustave rada.

–  Završilo je tako kako je završilo. Ostala je dogovorena satnica, odnosno minimalna satnica po granskom kolektivnom ugovoru. Izgubili smo nažalost četiri smjene i to će nas još više usporiti u popravljanju situacije – kazao je Husić.

Kako se moglo čuti tijekom današnjeg sastanka, rudari su zatražili da se uštede i smanjenja troškova ne rade na primanjima rudara, te da se moraju pronaći načini za povećanje proizvodnje i bolje uvjete rada rudara.