Vlada SBK još jednom zaključila kako nema razloga za štrajk!

 

Vlada Srednjobosanskog kantona održala je jutros vanrednu sjednicu koja je bila zatvorena za javnost, a jedina tema bila situacija u zdravstvu nakon neuspjelih pregovora i najave generalnog štrajka za ponedjeljak, 6. mart. Po završetku sjednice ministar zdravstva i socijalne politike, Nikola Grubešić, kazao je novinarima kako je Vlada donijela nekoliko odluka sa kojim će prvo biti upoznati predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu SBK.

-Sa ovim odlukama prvo će biti upoznati predstavnici Kantonalnog odbora sindikata i direktori javnih zdravstvenih ustanova.I dalje stojimo na stanovištu da razloga za generalni štrajk nema jer su pregovori između pregovaračkih timova Vlade SBK i Sindikata još uvijek u toku. – kazao je ministar Grubešić.

Iz Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu SBK potvrdili su kao nisu dobili nikakav dokument iz Vlade SBK i da će ponudu čekati do sutra (petak, 3. mart) do 13 sati, a nakon toga će donijeti i konačnu odluku o najavljenom štrajku.

Prema ranijem prijedlogu, Vlada SBK ponudila je zdravstvenim radnicima satnicu od 2,20 KM sa fiksnim koeficjentom i 7,5 sati dnevno, a najniža satnica za Federaciju BiH je 2,31 KM uz varijabilni koeficjent, dok je zahtjev Sindikata 2,35 KM koliko je satnica u većini Kantona . Upućeni tvrde da je ponuda Vlade sa fiksnim koeficjentom bolja od ponuda sa varijabilnim koeficjentom za najveći broj zaposlenih u zdravstvu.