Centralna BosnaInfo

Završen Protest demobilisanih boraca u Travniku

 

Danas su  ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona protestvovali demobilisanih boraca koji su okupljeni oko Savjeta branilaca – branitelja SBK/KSB i koji na ovaj način traže raspravu o Zakonu o pravima demobilisanih boraca na federalnom nivou jer  Vlada i Parlament F BiH, nikada nisu ispunili njihove zahtjeve koji se odnose na usvajanje Rezolucije branitelja te ih obmanjuju već mjesecima.

Protest u Travniku bio je i podrška  saborcima iz drugih kantona koji su protestvovali u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

Pored toga, od kantonalne Vlade u Travniku danas  su zatržili formiranje Ministarstva za boračko-invalidsku zaštitu u Srednjobosanskom kantonu. U vrijeme protesta Vlada Srednjobosanskog kantona održavala redovnu sjednicu. Protest je završen iza 13 sati bez incidenata, potvrđeno je iz MUP-a SBK.

Dan ranije Temeljne boračke organizacije (TBO) Armije BiH i HVO-a iz Srednjobosanskog kantona oglasile su se saopćenjem u kojem su kazali kako su protiv ovog protesta „koji neće donijeti ništa dobro niti jednoj boračkoj kategoriji“.