Info

9. aprila obilježit će se 30 godina od formiranja Armije RBiH i 28. godina od formiranja 7. Korpusa Armije R BiH

Danas je u Travniku održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjica formiranja 7. Korpusa i Armije RBIH. Centralna manifestacija obilježavanja 30 godina od formiranja Armije R BiH i 28. godina od formiranja  7. Korpusa Armije RBiH održat će se 9. aprila u Travniku.

 

Trideseta godišnjica od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 28. godina od formiranja 7. Korpusa Armije R BiH obilježit će 9. aprila ove godine kada će u 12 sati na Centralnom šehidsko  mezarju u Travniku biti proučen Jasin za šehide, u 13,30 sati u Centru za kulturu bit će upriličena Izložba  učeničkih radovi, a u 14 sati svečana akademija.

 

7. aprila 1994. godine, iz Travnika je poslan prvi operativni izvještaj sa oznakom 7. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Bio je to početak “najmlađeg i najljućeg Korpusa” u Armiji R BiH koji je i prvi rasformiran potpisivanje Mirovnog sporazuma. Za kratko vrijeme djelovanja ostao je zlatnim slovima uspisan u historiju zbog svojih oslobodilačkih operacija.