Sport

Adnan Beganović, trener NK Travnik: Želimo napraviti tim i stabilizovati Klub!

 

Travničanin Adnan Beganović nedavno je preuzeo ekipu NK „Travnik“ kako bi je pripremio za start sezone u Prvoj ligi Federacije BiH.

Beganović je prve korake započeo u NK Travnik,  prošao sve selekcije kluba sa Pirote, a za seniorski tim debitovao je sa 17 godina. Nastupao je još za NK „Iskra“  Bugojno i NK „Vlašić“ Turbe, a karijeru je rano prekinuo zbog školovanja i privatnih obaveza.

Sa 28 godina počeo se baviti trenerskim poslom u NK Travnik, na nagovor svog velikog prijatelja i trenera Nermina Bašića. Počeo je  da trenira pionire NK Travnik i odmah u tim ranim početcima je  zavolio trenerski  posao kojem i dans poklanja veliki dio vremena.

Tokom 2013. godine uspješno je završio edukaciju  UEFA  B licencu ,a  2014. godine završava edukaciju i stiče UEFA.   Trenutno posjeduje  UEFA A licencu, a  cilj ovog mladog i ambicioznog trenera je UEFA  PRO licenca.

 

 

Travnik-grad.info: Nedavno ste imenovani za šefa Stručnog štaba NK Travnik. Šta za vas to znači?

-Da imenovan sam sa 34 godine za šefa stručnog štaba NK Travnik što mi je velika čast jer su ljudi iz Uprave prepoznali moj rad, a sa druge strane predstavlja mi i veliku obavezu da napravimo respektabilan tim za ovaj nivo takmičenja. U NK Travnik sam doživio potpunu afirmaciju kao trener jer bio sam trener pionira, kadeta, juniora i rukovodioc omladinskog pogona na šta sam posebno ponosan jer smo mnogo posla napravili u omladinskom pogonu protekle dvije godine.

Travnik-grad.info: Kakva situacija sa igračkim kadrom i šta trenutno poduzimate?

-Što se tiče igračkog kadra u proteklom periodu klub je napustila većina igrača koji su bili tu u neku ruku mi je i drago jer imam priliku da složim tim od karakternih malih igrača koji su željni dokazivanja i uspjeha. U pregovorima smo sa dosta igrača, a naredne sedmice očekujem da riješimo situaciju sa igračkim kadrom kako bi mogli početi uigravati tim da bi što bolje dočekali početak prvenstva.

Travnik-grad.info: Šta ljubitelji nogometa i navijači NK Travnik” mogu očekivati u predstojećoj sezoni?

-Ono što ja kao šef stručnog štaba mogu obećati je da će treneri i igrači prema klubu koji postoji 95 godina da se odnose na jako profesinalnom nivou da će svaku utakmicu igrati 100 posto  i pokazati i dokazati da je NK Travnik iznad svih nas i tako treba da bude. Ko ne bude mogao da se uklopi u tu viziju za takve nema mjesta u svlačionici.

 

 

Travnik-grad.info: Ostvarili ste značajne rezultate sa omladinskim pogonom NK Travnik. Šta bi ste posebno izdvojili?

-Jako se ponosim na period koji sam proveo kao trener i koordinator. Najponosniji sam što smo zaista uspjeli da napravimo omladinski pogon sigurno koji je najbolje organizovan na našem Kantonu, a možda i šire. Iz takvog sistemskog rada naši kadeti su osvajači Federalne omladinske lige za kadete i na završnici koja je igrana u Mostaru zauzeli su drugo mjesto što je jako veliki uspjeh! Naši juniori su  osvajači Kupa SBK. Zaista mnogo smo uložili volje, truda i želje ne samo ja nego i treneri koji su bili tu sa mnom Senad Bajrić, Nihad Ribić i Ilija Babić.

Travnik-grad.info: Kakvi su vaši dalji planovi na polju stručnog obrazovanja?

-Prošle godine sam upisao UEFA PRO program,  ali zbog toga što nisam radio u  seniorskom timu nisam primljen. Nadam se ove godine kao šef stručnog štaba da ću biti primljen, kako bi dobio najveće zvanje u trenerskom poslu UEFA  PRO licencu.

 

Travnik-grad.info: Kojim plasmanom bi ste bili zadovoljni u prvoj sezoni na klupi NK Travnik?

-Jako mi je bitno da napravim tim na terenu i van terena da okupim igrače sa kvalitetom i karakterom, da stabilizijemo klub i afirmišemo dosta mladih igrača koji će u budućnosti biti okosnica našeg tima. Ima tu dosta igrača iz našeg omladinskog pogona na koje ću najozbiljije da računam. Bio bih  jako zadovoljan sredinom tabele,  da igramo lijep nogmet i da pokažemo da nam je stalo do ovog kluba i grada, a samim tim i navijači će da se vrate na Pirotu.