Biznis

Akademska zajednica i privrednici zajedničkim djelovanjem ka bržem razvoju poduzetništva u Travniku

 

 S ciljem promicanja vrijednosti društvenog djelovanja i ispunjenja želje za bržim razvojem poduzetništva, koje će generirati nova radna mjesta, Sveučilište/Univerzitet „VITEZ“ i Fakultet poslovne ekonomije organizirali su okrugli stol o temi: „Analiza stanja i mogućnosti bržeg razvoja malog i srednjeg poduzetništva u općini Travnik“.

Direktorica Instituta, u sklopu kojeg će djelovati Centar za razvoj poduzetništva koji je promoviran na okruglom stolu, Amra Kraksner, istaknula je važnost interakcije između akademske zajednice i privrednog sektora s ciljem zajedničkog djelovanja koje treba rezultirati bržim bržem razvoju poduzetništva u općini Travnik.

„Ostvarujući dobru saradnju s poduzetnicima saznat ćemo i koja su im zanimanja potrebna kao i to koja znanja i vještine očekuju od budućih kadrova. U tom smislu i mi prilagođavamo naše nastavne programe, a s druge strane otvaramo mogućnost da naši studenti obavljaju praksu u ovim preduzećima kako bi, osim u nastavnom procesu i na ovaj način stekli vještine koje će im biti potrebne u njihovim profesionalnim karijerama“, kazala je Kraksner.

Prof. dr. Jusuf Kumalić, dekan Fakulteta poslovne ekonomije je naglasio kako je jedan od ciljeva organiziranja okruglog stola ukazivanje na mogućnosti zapošljavanja mladih kako bi se spriječio trend njihovog iseljavanja.

„Cilj nam je, uz ostalo, ukazati i na pozitivno ozračje i bitnost malog i srednjeg poduzetništva u razvoju općine Travnik i potaknuti naša promišljanja, jesmo li kao građani, bez obzira u kakvoj ulozi i položaju se nalazimo, dali dovoljno od sebe u stvaranju pozitivne klime za razvoj malog i srednjeg poduzetništva i time stvorili preduvjete za bolju kvalitetu življenja na prostorima općine Travnik“, poručio je Stipo Frančić, jedan od prisutnih poduzetnika koji su, uz predstavnike kantonalne Vlade, Općine Travnik, Zavoda za zapošljavanje KSB/SBK i Agencije za razvoj KSB/SBK, sudjelovali u radu okruglog stola.