Kult ART

“Andrićevi dani 2019“ – Mara pjeva bh. pjesnike”

Mostarski kantautor Sanel Marić Mara nastupit će u subotu 19. oktobra/listopada u Travniku u Otvorenom Književnom atelieru u Rodnoj kući Ive Andrića u okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani“.

 

 

Akustični koncert pod nazivom ‘Mara pjeva bosanskohercegovačke pjesnike’ održat će se u okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani“ 2019., a ujedno će to biti promocija Marinog posljednjeg singla urađenog upravo po tekstu našeg nobelovca Ive Andrića. Riječ je o pjesmi ‘Pismo nikome’ urađenoj po istoimenom tekstu Ive Andrića iz davne 1940. godine, koju su Mara i bend pod producentskom palicom Đanija Pervana prije nekoliko mjeseci snimili u mostarskom Pavarotti centru. Ono što je mostarskog kantautora posebno privuklo u Andrićevom tekstu jeste činjenica da poezija napisana davne 1940. savršeno oslikava stanje u kojem danas živimo.

Osim Andrićevog ‘Pisma nikome’, Mara će na koncertu odsvirati i otpjevati i pjesme sa svojim prethodnih albuma među kojima će biti i tekstovi velikana bh. poezije poput Maka Dizdara, Alekse Šantića, Avde Hasanbegova Karabegovića, Safvet Bega Bašagića, Antuna Branka Šimića, ali i novog vala mladih pjesnika poput Marka Tomaša, Mehmeda Begića, Gorana Karanovića i Nedima Ćišića.

Na koncertu u Travniku uz Maru će nastupiti Dario Lukić na klaviru. Bit će to akustična, minimalistička verzija autorovog dosadašnjeg opusa koji se može opisati kao melankolični pop rock izričaj kojim je Mara sa svojom ekipom udahnuo novi život nekim starim, gotovo zaboravljenim bh. pjesnicima.

 

Iza Mare su dosad četiri albuma, Kroz, Funkcija života u e – molu, Vasduh i Kovilje. Svaki je posebna priča ispričana na svoj način, takoreći konceptualan. Baš kao što je i posljednji singl ‘Pismo nikome’.