NajaveScena

Bend  “Romanovstra” u utorak na Starom gradu

Travničkoj publici će se su utorak   (24. juli)  u okviru svoje balkanske turneje, ljetnoj bašti caffea Garbun, predstaviti članovi benda “Romanovstra”, mini koncertom koji će se održati u prirodnom ambijentu zidina srednjovjekovne tvrđave Stari grad,  u ljetnoj bašti caffea Garbun, sa početkom u 20:00 sati.

 

 

Ukoliko ste ljubitelji balkanskih etno zvukova i mješavine evergreena balkanskog žanra i samokomponovane party muzike ovo je svirka koju nikako ne smijete propustiti.

Osam mladih muzičara koji žive i rade u Austriji pronašli su neraskidivu vezu sa balkanskim ritmom, te osim što ih za Rumuniju i Bugarsku veže porijeklo, sada je tu i „Romanovstra“ kao rezultat njihove bezgranične ljubavi.

„Romanovstra“ je osnovana prije osam godina, a upravo su izdali debitantski album koji će predstaviti pored Travnika u Jajcu, Bugojnu, Donjem Vakufu i u Puli (Hrvatska).

Nicu Stoica, koji trenutno živi u Ottensheimu (Austrija), pjevač i gitarista sa ostalim članovima benda „Romanovstra“ će sutra predstavit album pod nazivom „Četiri godišnja doba“ ,za koji je inspiraciju dobio dok je boravio u Srednjoj Bosni, očaran našim predivnim prirodnim naslijeđem, te čak jednu pjesmu posvetio bh. publici.

Strastvena volja za životom i galopirajući ritam, miješaju se sa blues melanholijom,a kubanski tres, balkanska harmonika, duvačka grupa, kao i ritam sekcija trube, udaraljke i bubnjevi dodatno potpaljuju muzički vatromet.

Album je isječak koncerta uživo sa Granit bine u St. Martinu, koji prodire muzički u balkansku dušu, a vrlina grupe nisu samo višeglasni vokalni dijelovi, nego i virtuozno solističko izvođenje repertoara, te se time „Romanovstra“ može itekako mjeriti sa velikanima muzičke scene.