Mladi

“Dan dječije radosti” u Travniku obilježen izložbom slika učenika osnovne škole

U Centru za kulturu općine Travnik sinoć  je otvorena izložba likovnih radova učenika JU Osnovne škole Turbe. Organizatorica izložbe akademska slikarka i nastavnica likovne kulture u JU Osnovna škola Turbe Elvedina Hrustanović – Šehić kazala je da je izložba organizirana povodom obilježavanja “Dana dječije radosti”.

 

Hrustanović-Šehić je istaknula da se profesori likovne kulture danas često susreću sa različitim izazovima kako bi učenicima približiili likovnu umjetnost, koja kako je naglasila više nije podražaj prirode već postaje dovoljna sama sebi, istražujući odnose likovnih i kompozicijskih elemenata.

Elvedina Hrustanović – Šehić

– Zadovoljstvo je bilo voditi ove mlade ljude kroz proces stvaranja koji su ovom izložbom dokazali Picassovu tvrdnju : „Svako je dijete umjetnik, problem je ostati umjetnik nakon odrastanja. –  kazala je Hrustanović-Šehić.

Na izložbi je predstavljeno 36 radova koje su pripremili 33 učenika uzrasta od 12 do 14 godina. Kako je kazala Hrustanović-Šehić učenici su se, pokušavajući kopirati slike poznatih slikara poput Picassa, van Gogha, Matissa i drugih, ujedno upoznili sa djelima i životom likovnih velikana.

Izložba likovnih radova  je postavljena u Centru za kulturu općine Travnik, a svi posjetitelji je imaju priliku pogledati do 9. januara, 2023. godine