Centralna BosnaInfo

Dani pobjede, dani ponosa: Na Vlašiću se zavijorila najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine

U znak sjećanja na vojnu operaciju iz 1995. godine, u kojoj je više od dvadeset i četiri hiljade vojnika pod komandom generala Mehmeda Alagića oslobodilo Vlašić i njegov najviši vrh na Paljeniku, na Galici je održan skup pod nazivom “Dani pobjede, dani ponosa”.

 

 

Uz podsjećanje na te dane, na Paljeniku je podignuta zastava Republike Bosne i Hercegovine dimenzija 5×10 metara.

Skupu su, uz brojne predstavnike svih nivoa vlasti, prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović.

Brojni bh. zvaničnici iz političkog, društvenog, kulturnog i vjerskog života danas su na Vlašiću, gdje se održava manifestacija pod nazivom “Dani pobjede, dani ponosa”.

Oslobađanje Vlašića jedna je od najznačajnijih pobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine te se očekuje i predstavljenje najveće zastave Republike Bosne i Hercegovine na najvišem vrhu Vlašića.

– Godina 1995. bila je prijelomna za Armiju Republike Bosne i Hercegovine u smislu pobjeda, i zato smo se danas okupili ovdje na Vlašiću da to obilježavamo i slavimo kako se ne bi zaboravilo i da pamtimo ono što borci Armije RBiH učinili za svoju državu.Kada smo 23. marta 1995. godine oslobodili vrh Vlašića Paljenik, tada je komandant rahmetli Mehmed Alagić naredio da se napravi zastava, koja danas simbolizuje taj period, široka 10, a visoka pet metara na jarbol od 17 metara. To danas ponavljamo i taj će jarbol biti viši od vrha Paljenika”, istakao je za FTV Zijad Čaber, komandant 312. slavne brdske brigade Armije RBiH.

Okupljenim se obratio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

– Ja nisam ni razjedinjen ni podijeljen, ja sam tamo gdje sam bio od 1992. do 1995. Ako se traži od mene da razgovaram sa onima koji su prešli linije i traže od mene da se pomjerim, ja ne mogu.

Sjetimo se poslijeratnog perioda, koliko smo puta prešli preko svog ponosa i dostojanstva vjerujući da su nam prijatelji oni za koje smo vjerovali da su nam prijatelji, mada su nas ostavili ne cjedilu 1992.

Koliko puta smo ostavili ponos i dostojanstvo vjerujući u političku korektnost. Nikog ne mrzim, nikog ne doživljavam kao neprijatelja, ali šta tražite od nas, dokle da savijamo leđa. Zašto ne smijemo da kažemo da smo spremni ponovo učiniti isto.

Neću da razgovaram ni sa kim ko je prešao crvenu linuju. Poštujem silu koja je na njihovoj strani, ali ne dozvoljam da misle da sam glupi Bosanac, pa šta košta da košta. – rekao je Komšić, kojem se pridružio i kolega Denis Bećirović.

– Sa Vlašića smo danas poslali jasnu poruku svim patriotima kojima je Bosna i Hercegovina u srcu, da smo jedinstveni i beskompromisni u očuvanju domovine i da smo sposobni izdići se iznad partikularnih interesa bilo koje vrste i prirode, da bismo je očuvali i odbranili a još jasniju poruku šaljemo onima koji ne voli Bosnu i Hercegovinu koji bi željeli da ona nestane, da smo je spremni braniti svim dozvoljenim sredstvima i po svaku cijenu zato smo danas u zvuke himne Republike Bosne i Hercegovine, na najvišem vrhu Vlašića podigli monumentalnu zastavu s ljiljanima baš onako kako je to uradio naš komadant rahmetli general Mehmed Alagić kada su združene snage armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodile Paljenik, najviši vrh
Vlašića i najavili svoj pobjedonosni hod ka konačnoom oslobođenju države. – kazao je načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović.

Drugi dio manifestacije “Dani pobjede, dani ponosa” održan je na Ljutoj gredi gdje je izgrađen veliki spomenik u obliku ljiljana.