Kultura

Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka: Promovirana knjiga Admira Lisice

U Gradskoj biblioteci Travnik sinoć je održana promocija knjige „Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije“ autora mr. Admira Lisice.

 

Sinoćnja promocija jedan od sadržaja kulturne manifestacije „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023“.

Riječ je o trećoj knjizi historičara i istraživača koji se bavi temama političkih odnosa u regionu, međunarodnom politikom i dijaspornim zajednicama.

– Muslimanska narodna organizacija 1906. godine kreće sa svojim formiranjem pod vodstvom Alibega Firdusa i to uzimamo kao period prvog zvaničnog političkog formiranja Bošnjaka. S druge strane, 1993. godina je vrijeme kada Bošnjaci usljed agresije uspijevaju vratiti svoje nacionalno ime Bošnjak, bosanski jezik, bošnjačku književnost i kulturu u najširem smislu to je vremenski period koji je obuhvaćen mojim istraživanjem. – kazao je Lisica.

 

Dodao je kako knjiga obiluje velikim brojem izvora, sa 450 fusnota, a korišteno je blizu 100 knjiga, desetine dokumenata i članaka, kao i značajan broj online izvora.

Na pitanje šta je poruka i zaključak knjige „Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije“, autor je rekao:

– Bošnjaci se nemaju čega stidjeti u procesima svog političkog stasavanja i oblikovanja. Tokom dva svjetska rata tamo gdje su bili u prilici čuvali su i sačuvali svoje komšije Jevreje, Rome, Srbe, Hrvate i druge narode i narodnosti. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane Bošnjaka nije bilo rušenja bogomolja i objekata drugih vjerskih zajednica. Zaključak se potvrđuje u činjenici da su Bošnjaci tokom višestoljetne historije koja je bila i mučna, i teška i na kraju krvava svoje interese podređivali interesima države Bosne i Hercegovine. – kazao je autor.

Uz autora, o knjizi su govorili promotor prof. dr. Jahja Muhasilović i moderator doc. dr. Dženan Kos.

Organizator promocije bila je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ – Općinsko društvo Travnik.