Centralna Bosna

eUPSHIFT: Odabrano pet ideja, za realizaciju 15.000 KM

Četvrta eUPSHIFT radionica u Bosni i Hercegovini koju realizuje organizacija “Genesis Project” iz Banjaluke u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske, završena je odabirom ideja pet timova mladih, za čiju realizaciju će biti dodijeljeno 15.000 KM. P

Pored grantnih sredstava, za ove timove timovima biće obezbjeđena dodatna edukacija iz finansijske pismenosti te mentoring tokom implementacije rješenja u trajanju od dva mjeseca.

U takmičenju sa 10 timova adolescenata uzrasta od 13 do 19 godina sa područja opština Travnik, Novi Travnik, Kiseljak, Fojnica, Jajce, Busovača i Bugojno i žiri je odlučio nagraditi:

  1. Tim 7 iz Bugojna sa idejom: “Kako bismo mogli osnovati jedinstven gradski orkestar za sve građane?”

  2. Tim 2 iz Busovača sa idejom: “Kako bismo stvorili pozitivnu atmosferu među mladima različitih nacionalnosti u Busovači?”

  3. Tim 6 is Fojnice sa idejom: “Kako bismo mogli pomoći učenicima iz Fojnice da steknu vještine potrebne za vođenje domaćinstva kroz školsku sekciju?

  4. Tim AVN /ejvien/ iz Kiseljaka sa idejom: “Kako bismo mogli obezbijediti prostor za rad mladih u Kiseljaku?”

  5. Tim 5 iz Divičani, Jajce sa idejom: “Kako bismo mogli spriječiti problem osuđivanja na osnovu fizičkog izgleda mladih?”

Svih 10 timova su, na završnom događaju organizovanom online, imali priliku da prezentuju svoje ideje, ali i da razmjene iskustva sa četvrte eUPSHIFT radionice. Mladim ljudima se obratila Dr Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH, koja je istakla da su svih 10 timova zaista identificirali vrlo važne probleme i izazove koje su bitni za mlade ljude Bosne I Hercegovine.

“Globalno, kao i u Bosni i Hercegovini, svi mi prolazimo kroz vrlo čudna vremena, jer što god mi radimo trenutno ne spada pod normalno. Ne bismo trebali razgovarati s ovim divnim mladim ljudima preko ekrana. Ali isto tako, u ovom vremenu, naučili smo biti strpljivi, odgovorni, prilagodljivi i fleksibilni. Ovo su zaista kvaliteti koji su zaista potrebni za buduće generacije, za sve vas. Zaista želim čestitati svim učesnicima na iskazanoj fleksibilnosti i činjenici da su došli do tako mnogo inovativnih ideja.”, istakla je Dr Rownak Khan.

Učesnici 4. eUPSHIFT radionice su kazali da su pored sticanja novih vještina i upoznavanja novih prijatelja, kroz radionicu dobili priliku da prepoznaju probleme u svojim lokalnim zajednicama, ali i da za njih pronađu rješenja uz pomoć mentora koji su ih vodili.

Dijana Pejić, direktorica Genesis Project-a je naglasila da su svi timovi pobjednici ove radionice, jer su pokazali da su hrabri, aktivni, svjesni problema u svojoj lokalnoj zajednici i spremni da te probleme i otklone.

“Timovima koji su osvojili donacije želim puno uspjeha u realizaciji svih planiranih aktivnosti, a ostalima iskreno i od srca da ne budu razočarani, već aktivni i uporni i da se bore za svoje ideje, jer samo tako možemo mijenjati situaciju”.

Timove koji su osvojili grantove očekuje period intenzivnog rada na njihovim projektima, a svi timovi su ohrabreni da svoje ideje implementiraju u lokalnim zajednicama.

eUPSHIT je online radionica osmišljena prema UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, čiji je cilj da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za iste. Sve informacije o UPSHIFT radionici možete dobiti i na web-stranici: www.upshift.ba, kao i na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina/