Kult ARTTravničaniUspješni

Film Anele Križanac “Bit ćete mi svjedoci” u programu BiH filma

Na Sarajevo Film Festival-u (SFF), najvećoj regionalnoj filmskoj smotri koja se održava od od 16. do 23. augusta , bit će predstavljen dokumentarni film Travničanke Anele Križanac “Bit ćete mi svjedoci”.

 

 

Produkacija dokumentarnog filma  “Bit ćete mi svjedoci” započela je u proljeće 2018. godine Snimao se na više od 20 lokacija – od Kiseljaka, preko Tuzle sve do Rame. Premijeru je doživio sredinom juna u Sarajevu. Scenarij i režiju filma potpisuje Anela Križanac kojoj je ovo prvi film. Snimatelj je Igor Lovrinović, a producent Domagoj Šimić. Ekipa filma je posebno sretna i ponosna što će film svoju svjetsku premijeru doživjeti 19. augusta na ovogodišnjem SFF-u  u Programu BiH filma.

 

-Na dokumentarnom filmu “Bit ćete mi svjedoci” radila sam godinu i pol. Frama je tema koju sam unaprijed dobro poznavala jer sam i sama, kao mlada djevojka, bila framašica. Najprije je išlo pisanje scenarija i knjige snimanja, a zatim prvi tereni. Snimali smo diljem Bosne i Hercegovine. Ta snimanja su iznimno živopisna. Angažman za ovaj dokumentarni film dobila sam nenadano. Bez puno razmišljanja upustila sam se u projekt jer sam znala da imamo lijepu priču koju treba vidjeti što više ljudi. – kazala nam je redateljica Anela Križanac.

 

Iza ove uspješne Travničanke je niz uspješnih teatarskih projekata, a ovo je njen ilmski prvjenac.

-Ovo je moje prvo filmsko iskustvo i s određenom zebnjom sam prolazila kroz proces snimanja i montaže. Ali uz podršku kolega i obitelji uspjela sam zaokružiti ovu pozitivnu priču. Učešće na SFF-u  za mene je velika stvar. Nisam očekivala da će to dogoditi odmah nakon prvog filma. Jako mi inponira taj nastup. Kao studentica sanjarila sam o tome. Iskreno se nadam kako će do publike doći makar tračak energije koju zrače maldi ljudi o kojima sam pravila film. – kaže redateljica Križanac za travnik-grad.info.

 

Travničanka Anela Križanac već dugi niz godina aktivno učestvuje u kreiranju kulturne scene u srednjoj  Bosni. Diplomirala je 2011. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku za dramaturgiju. Osnivačica je Kazališta mladih ,,Korifej“ pri HKC Nova Bila, koje iza sebe ima brojne nagrade i priznanja. Angažirana je i kao profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu gdje je realizirala niz predstava sa studentima.