PolitikaTravnik

HDZ BIH će bojkotirati prijevremene izbore u Travniku, pravnu borbu će nastaviti na Ustavnom sudu BiH

Centralna izborna komisija (CIK)  Bosne i Hercegovine raspisalo je prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik, a tim povodom danas je održana sjednica OO HDZ BIH Travnik. Kako je već i ranije najavljivano HDZ BIH će bojkotirati ove izbore, smatrajući ih nezakonitima.

 

-Odluka našeg općinskog odbora je da ne sudjelujemo na izborima i da to bude bojkot ovog izbornog procesa. Ovo je svojevrsan odgovor na cjelokupnu situaciju, na sve ono što se događalo na sam izborni dan i na poruke koje su se slale kako se ne smije dopustiti da Hrvat bude načelnik Travnika. Na žalost, Centralna izborna komisija (CIK)  BiH, koje bi trebalo štititi zakonitost i demokratičnost izbora napravilo je, duboko sam uvjeren, svjesno cijeli niz propusta, donosilo neke odluke koje nemaju zakonsko uporište i na taj način se priključilo onima koji su poslali poruke na izborni dan da Hrvat ne smije biti načelnik Travnika. –  poručio je nakon održanog sastanka predsjednik OO HDZ BIH Travnik, Bojan Domić.

 

Na sastanku je bilo govora i o špekulacijama da će HDZ BIH pružiti potporu nekom od kandidata.

Domić: Nema podrške drugim kandidatima

 

-Ne bavimo se špekulacijama, ali ovdje želim nedvosmisleno poručiti da o bilo kakvoj potpori nekom od kandidata na ovim izborima nema ni govora. Nama je vrlo jasno poslana poruka od nadležnih institucija da su ovo izbori za načelnika Travnika iz reda jednog naroda. Osim što ih smatramo nezakonitima, mi poštujemo načelo legitimnog predstavljanja i ne želimo Bošnjacima birati načelnika, ne želimo poput nekih birati nekog novog Željka Komšića. Stoga i ovim putem pozivamo naše članove i simpatizere, kao i Hrvate općine Travnik da podrže našu odluku o bojkotu izbora i da na taj način zajedno pošaljemo poruku CIK-u, ali i cjelokupnoj javnosti što mislimo o ovim izborima te pokušaju nametanja Bosne i Hercegovine po mjeri jednog naroda. –  istaknuo je Domić.

Odluka o bojkotu izbora donesena je jednoglasno, a zaključeno je kako će se pravna borba nastaviti i na Ustavnom sudu BiH, gdje će HDZ BIH uputiti apelaciju na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu o održavanju prijevremenih izbora za načelnika općine Travnik. Također, posebno je naglašeno rješavanje preustroja Travnika u modernu gradsku zajednicu.

– Siguran sam da je u najvećem interesu svih Travničanki i Travničana bilo da Goran Pejaković postane načelnik, prije svega zbog odličnog programa i referenci koje je ponudio na proteklim izborima. Jedna od njih je svakako i preustroj Travnika u modernu gradsku zajednicu. Travnik odavno ima uvjete za postati grad, ali zbog nesređenih odnosa najveći taoci su upravo građani Travnika. Nije u redu plašiti ih nečijim imenom i prezimenom, pri tom ne nudivši nikakav program. Travnik bi trebao biti primjer na kojemu bi se mogla graditi Bosna i Hercegovina, a na žalost pod pokroviteljstvom određenih centara moći pretvara se u grad slučaj. –  zaključio je Domić.

 

(OO HDZ BiH)