Centralna Bosna

HDZ-ovi ministri protiv ‘korona-zakon’ u Srednjobosanskom kantonu

Vlada Srednjobosanskog kantona na posljednjoj sjednici nije usvojila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica (korona-zakon) koji je u proceduru uputilo Ministarstvo privrede SBK. Protiv ovog zakona bili su ministri iz reda HDZ BiH!

Resorni kantonalni ministar privrede Nisvet Hrnjić (SDA), predlagač zakona, kaže kako je prijedlog bio izuzetno dobar, te da su primjedbe članova HDZ-a BiH, koji su glasali protiv, političke motivirane.

– Imali smo priliku poslati jednu kvalitetnu poruku privatnom sektoru. Nudili smo čitav niz kvalitetnih rješenja, prijedlog nije preambiciozan, budžet bi to mogao podnijeti jer smo u svim stavkama predvidjeli vrlo kvalitetne mjere zaštite od deficita – rekao je Hrnjić.

Dodao je kako su u tom prijedlogu zakona nudili i oslobađanje privatnog sektora od parafiskalnih nameta.

– Oslobodili bismo ih parafiskalnih nameta u trajanju prirodne nesreće plus 90 dana. No, sve primjedbe nisu utemeljene i politički su motivirane, a vidjelo se od početka da kantonalni HDZ ne želi dati podršku ovom zakonskom rješenju – rekao je Hrnjić.

Ministricu finansija Mirjanu Plavčić zabrinjavaju projekcije Federalnog ministarstva finansija koje predviđaju pad prihoda u Srednjobosanskom kantonu za 20,6 posto ili 44 miliona KM.

-Ove podatke smo dobili prije dva dana i oni predstavljaju zakonski okvir za izradu rebalansa Budžeta SBK i u toku je postupak usuglašenja prihoda i rashoda u rebalansu budžeta. Predloženi ‘korona-zakon’ od strane Ministarstva privrede SBK nije dobio potrebnu podršku jer je kreiran tako da obuhvaća velik broj potencijalnih korisnika što bi kreiralo dodatni udar na Budžet SBK u iznosu od oko 40 miliona KM. To SBK ne može podnijeti. Mi kao Vlada SBK moramo poštovani sve ustavne i zakonske obveze i brinuti o financijskoj stabilnosti Budžeta SBK. Volja za pomoć privredi itekako postoji i kroz izradu rebalansa Budžeta, u uvjetima značajnog pada prihoda SBK, pokušat ćemo udvostručiti postojeća sredstva za pomoć privredi i formirati ‘fond za podršku privredi’ pogođenom posljedicama pandemije koronavirusa. Zakon ili Program utroška sredstava, nije važan modalitet, važno je pomoći privredi u granicama mogućnosti, usuglasiti kriterije i utvrditi raspoloživi iznos kroz rebalans.“, kazala je ministrica finansija Mirjana Plavčić.

 

Prvo topli obrok pa plaće

Ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Bojan Domić (HDZ BiH) kazao je kako će zaposlenima u obrazovanju, kao i ostalim proračunskim korisnicima, biti isplaćena naknada za prijevoz i topli obrok odvojeno od plaće.

-Ponovno se zbog koronavirusa nalazimo u situaciji da naknadu za prijevoz i topli obrok moramo isplatiti odvojeno od plaće. Nismo sretni zbog toga, no finansijske posljedice su velike i predstavljaju značajan udar na Budžet SBK. – kazo je ministar Domić.