Kultura

“Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” večeras gostovalo u Uskoplju, sutra promocija u Novoj Biloj

Rubinstein Klezmer Project i klapa Kreševski bedem večeras su jednosatnim  koncertom u sklopu projekta “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” oduševili publiku u Domu kulture u Uskoplju.

Riječ je o jednoj od najposebnijih klezmer skupina danas, koju čine violinistički virtuoz Ya’akov Rubinstein, Yehuda Kolonomos Martinčević (pijanista i pjevač) te jedan od najboljih bh. harmonikaša Almir Mešković.

Činjenica da je najprestižnija diskografsko-izdavačka kuća za etno glazbu u svijetu – ARC MUSIC iz Londona, s njima potpisala dugogodišnji ugovor i izdala im prvi CD naziva “Fiddler on the Road” 2013. govori o tome tko su i što su.

Uskopaljska publika pratila ih je pljeskom tijekom cijelog koncerta te vraćala na bis a ništa manju podršku nije dobila ni jedna od rijetkih bosanskih klapa,ako ne i jedina, klapa Kreševski bedem koju također vodi maestro Martinčević.

Ovaj nevjerojatni glazbenik iz Kreševa trenutno predaje na tamošnjem glazbenom studiji (podružnica FPMOZ-a Sveučilišta u Mostara) gdje je i osnovao spomenutu klapu koja djeluju nepunih godinu dana.

Podsjećamo, projekt organizira Mladež HDZ BIH ŽSB uz koordinatorice Gloriu Lujanović i Irenu Mrnjavac a sljedeći događaj je ujedno i središnji dio ovogodišnjeg, četvrtog po redu izdanja projekta.

Naime,  premijerno će  biti prikazan dokumentarni film “Bijeli put” redatelja Zdenka Jurilja i produkcije kuće Kadar iz Širokog Brijega, a sniman u kooprodukciji s HRT-om i BHRT-om.

Dokumentarni film “Bijeli put” donosi priču o pobjedi dobra u ratu – o humanitarnom konvoju “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” kojim je ratnih devedesetih godina spašeno više od 70 tisuća Hrvata šireg područja Lašvanske doline tijekom gotovo 8 mjeseci opsade.

Premijera filma “Bijeli put” je u nedjelju, 9. travnja/aprila  u 19 sati  u crkvi sv. Duha u Novoj Biloj, a ulaz je slobodan.