Kult ARTKultura

Interes za život i djelo Ive Andrića posljednjih 10 godina sve veći

Da interesovanje za književno djelo Ive Andrića u svijetu ne jenjava  može se vidjeti i iz stalnih dolazaka turista i posjetilaca u Travnik i Memorijalni muzej Rodnu kuću Ive Andrića. Broj posjeta muzeju posljednjih godina je u blagom porastu i tokom  godine oko 10 hiljada osoba posjeti Andrićev muzej u Travniku.

 

 

Najveći broj posjetilaca je iz bivše Jugoslavije, u tome prednjače turisti iz Republike Slovenije. Iz BiH, ali ne iz svih dijelova zemlje, najviše dolaze ekskurzije iz osnovnih škola, dok su organizovani dolasci studenata veoma rijetki.

-Neki strani turisti prilikom posjete kažu da je Andrićeva književnost glavni motiv njihovog dolaska u BiH i ponekad obilaze samo Travnik, Višegrad i Sarajevo kao gradove koji su važni za njegov život i književno djelo. Adapatiranjem i enterijerskim opremanjem terase Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića stvorena je prostorno-programska platforma „Otvoreni književni atelier“ u svrhu kreiranja ambijenta za kontinuitet književnog i kulturnog života, odnosno prepoznatljivo mjesto za susretanje pisaca i umjetničke publike u stalnim i povremenim književnim programima. – kaže nam kustos, Enes Škrgo.

Kroz koncept  „Otvorenog književnog ateliera“ muzejska djelatnost treba da poluči živu kuću literature – mjesto stalnog susretanja pisaca i ostalih umjetnika  s publikom.  Otvoreni književni atelier počeo je s radom na najprimjereniji mogući način, premijernim čitanjem monodramskog teksta „Priča o životu Petra Barbarića“, koji je interpretirao autor Rusmir Agačević.

Februara 2019. godine, pisac i novinar Drago Pilsel u Otvorenom književnom atelieru pri Memorijalnom muzeju Ive Andrića  promovirao je dva autorska književna ostvarenja, „Argentinski roman“ i „Povratak Adolfa Pilsela“.

-Ja sam puno puta prošao kroz Travnik i sram me priznati da nikad nisam osjetio potrebu, prem da sam prijatelj sa mnogim bosanski fratrima, te da sam čitao Andrića, nisam našao vrijeme da se zaustavim. Drago mi je da sam došao. – kazao je Pilsel upisujući se u knjigu posjetilaca Memorijalnog muzeja.

 

Travničani na sahrani nobelovca Ive Andrića

 

 

Program u povodu godišnjice smrti Andrića

 

U povodu obilježavanja 13. marta, datuma smrti nobelovca Ive Andrića, Zavičajni muzej Travnik organizuje Spomenski pohod kroz rodni grad književnog nobelovca.

 

-Namjera ove kulturološke šetnje po Travniku je upoznavanje mladih generacija sa životnim i književnim vezama Ive Andrića i Travnika. Pohod će početi u Otvorenom književnom atelieru, novom muzejskom prostoru u okviru Rodne kuće Ive Andrića, gdje će kao uvod biti spomenute okolnosti književnikove smrti 1975. godine i komemorativne aktivnosti koje su tada bile priređene u Travniku i Beogradu. Na šest memorijalnih punktova govoriće se o biografskim i bibliografskim poveznicama Ive Andrića  s njegovim rodnim gradom, i istovremeno, akcentirati neke aspekte iz arhitekture, tradicije i povijesti Travnika. – saopćeno je iz Zavičajnog muzeja Travnik.

Spomenski pohod kretat će se relacijom Otvoreni književni atelier – Elči Ibrahim-pašina medresa – mahala Osoje – Sulejmanija džamija – parni voz „Ćiro“ – Hafizadića kuća – park ispred Centra za kulturu – Otvoreni književni atelier.