Kult ARTTravničaniUspješni

Izložba “Iz progonstva, nakon 100 godina” predstavljena u Sloveniji

U organizaciji Mariborske knjižnice i Univerzitetne knjižnice Maribor, Zavičajni muzej Travnik predstavio je program posvećen obljetnici 100 godina od izdanja prve knjige Ive Andrića.

 

 

U Univerzitetnoj knjižnici Maribor postavljena je izložba “Iz progonstva, nakon 100 godina”, promovisano obljetničko izdanje knjige “Ex Ponto” i predstavljena prigodna filatelistička koverta. Pred publikom su govorili Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice, Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik i kustos Enes Škrgo koji je i autor izložbe i urednik knjige.

Enes Škrgo, autor izložbe i urednik knjige

Stihove iz “Ex Ponto” govorili su Silva Belšak, iz Univerzitetne knjižnice Maribor i Semir Atić iz Mariborske knjižnice.

Drugi dio programa sastojao se od literarnog pohoda do ostataka bivšeg austrougarskog zatvora u kojem je bio zatočen Ivo Andrić. Dr Jerneja Ferlež priredila je zanimljivu i iscrpnu prezentaciju istorijata zatvora. Enes Škrgo je govorio o Andrićevom boravku u zatvoru, a bibliotekar Semir Atić je čitao fragmente Andrićevih zatvorskih pisama.

Postavka izložbe trajaće do 2. marta 2019.

Izložba Zavičajnog muzeja Travnik u Mariboru pobudila je interes medija u republici Sloveniji,pa tako događaju izvjestila Radiotelevizija Slovenije, ali i dnevni list  „Večer“.

 

(plavavoda.com/foto: Zavičajni muzej)